Pygmalión přehled

Pygmalión
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433975/bmid_pygmalion-qTs-433975.jpg 4 2052 2052

Slavná komedie o pěti dějstvích nese název podle pověsti o řeckém sochaři, jenž vytvořil sochu tak krásnou, že se do ní zamiloval a na bohyni Afrodité pro ni vyprosil řeč a život. Stala se předlohou slavného muzikálu My Fair Lady. 42. svazek edice D poprvé vychází česky včetně autorovy předmluvy a doslovu, který se věnuje dalším osudům hlavních postav hry.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Artur

Pygmalion, 1912

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pygmalión. Přihlašte se a napište ho.

Magdalena5
10.02.2025 5 z 5

Pygmalión jsem viděla v různých zpracováních ve filmu, na divadle a naposled přečtené poslední vydání v Arturu. Mám ráda hvězdné zpracování v muzikálu s Audrey Hepburn, ráda si i zazpívám notoricky známé melodie.

Starmoon
01.02.2025 4 z 5

"Rozdiel medzi dámou a kvetinárkou nie je v tom, ako sa správa, ale ako sa druhí správajú k nej."

Higginsa som mala chvíľami chuť prefackať a Lizu sestersky objať. Aj to považujem za dôkaz Shawovho majstrovstva; i cca storočie po vzniku tohto diela a zmene spoločenských pomerov dokáže touto svojou hrou rozdúchať emócie, vzbudiť čitateľský záujem o výsledok neobvyklého fonetického experimentu (aj keď ten mnohí poznajú už zo školských osnov ;)) a podnietiť k úvahám o možnostiach i limitoch, ktoré nám osud dáva už len tým, kde a komu sa narodíme.

"Keď neviete oceniť to, čo máte, choďte a majte si to, čo viete oceniť."

Hradčiatko
31.01.2025 5 z 5

Viem, že vznikli azda stovky divadelných a filmových spracovaní, ale ja som videla len ukážku v škole, keď sme si mali na jeden zo seminárov literárnej kritiky Pygmaliona prečítať a rozoberali sme ho z úplne inej stránky než tej dejovej (čo bolo dobre). Prečítané v originále, ukážka akcentu a výslovnosti tiež videná v originále a zážitok čitateľský naozaj vysoký. Toto bola jedna z klasík, kde som nad ňou strávila tých pár hodín rada, neľutovala som peňazí za tlač originálneho textu (v tej dobe neboli ešte čítačky a internet len na školskej chodbe... ;)), takže doporučujem. A povedala by som, že podobne ako The Importance of Being Ernest (Je dôležité mať Filipa) aj začiatočníkom v čítaní v originále anglicky písaných textov ;)

Ženská si chce asi žít svůj život, mužský taky svůj, a jeden se druhého snaží svést z cesty. On má namířeno na sever, ona na jih, a nakonec to dopadne tak, že oba musí na východ, ačkoli nemohou východní vítr ani vystát.

Kniha Pygmalión v seznamech

v Přečtených3 521x