Pytláci od plavebních kanálů přehled
Ota Bouzek
Povídky v knize Pytláci od plavebních kanálů jsou situovány do šumavských lesů 19. a 20. století. Tato kniha neuvádí žádná historická fakta, volně zpracované pytlácké příběhy jsou vybrány ze starých mysliveckých časopisů. Uvádím některé dokumenty a krátké novinové zprávy, kde jsou stručně vylíčeny střety pytláků s hajnými, končící někdy i tragicky. V žádném případě nejde o dokument, ale o knihu, která by měla čtenáře zaujmout dějem, dramatičností, popisem tajuplné, drsné, ale i krásné Šumavy, nejen z období stavby obou plavebních kanálů, i malým nakouknutím do tvrdého života tamních rodin horalů na bavorské a šumavské straně hranic.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pytláci od plavebních kanálů. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Pytláci od plavebních kanálů v seznamech
2005 | Holubí studánka |
2019 | Chlapi z hor |
2008 | Myslivecké příběhy s vůní lesa a lovu |
2005 | Ptačí mlýn |
2008 | Myslivecká latina |
Kniha je to zajímavá, oceňuji její informativnost a citace dobových dokumentů.
Má bohužel, pokud jde o řemeslo a zpracování, i četné vady, pro které ubírám dvě hvězdičky:
Je v ní spousta chyb (překlepy, interpunkce), sloh je místy velice neohrabaný.
Snaha spojit básnické popisy šumavské přírody s brutálním dějem působí nepřirozeně až absurdně.
Přebírané příběhy jsou málo upravovány a kráceny, což velmi kazí dojem, neboť jejich autoři od sebe zřejmě při rámcovém popisu reálií pilně opisovali, takže se člověk stále znovu a znovu téměř stejnými slovy dovídá např., že bavorské bandy byly nejhorší, což je postupem času nesmírně otravné.