Quo vadis přehled

Quo vadis
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357151/bmid_quo-vadis-GEJ-357151.JPG 5 2835 2835

Historický román významného polského prozaika, v němž na pozadí Neronova a Petroniova Říma vylíčil podstatu moci, kterou člověku dává mravní čistota a láska. Bohatství a pompézní sofistikovanost Říma se postarala o věčnou slávu svých obětí. Nejen Petr i Pavel vykoupili Ježíšovo učení, i nekonečné zástupy umučených prvotních křesťanů se staly nesmazatelným poselstvím víry, že je to láska, která vítězí.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Spolok svätého Vojtecha (SSV)

Quo vadis: Powieść z czasów Nerona, 1896

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Quo vadis. Přihlašte se a napište ho.

Matkadraků
dnes 4.5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem četla již dávno, ale určitě ve mně zanechala výraznou stopu. Vím, že jsem těžce vydýchala drastické scény z Kolosea (dodnes si pamatuji, jak si tam křesťané podávali jeden za druhým malé dítě, aby ho lvy sežrali až na konec), dnes už bych byla asi otrlejší, plánuji si knihu přečíst po letech znovu, tak uvidím. Také vím, že jsem kroutila hlavou nad až naivním koncem, kdy Lygie vyvázne živá a vše jako zázrakem pro hlavní dva hrdiny "dobře dopadne". Ale dnes si říkám - no co, však potřebujeme i šťastné konce....
Rozdíl v myšlení Římanů a prvních křesťanů ve mně zanechal výrazný dojem. Mezi historickými romány se jedná určitě o jeden z nejlepších.

Ruzaaa
dnes 4.5 z 5

(SPOILER) Knihy z prostředí antického Řecka a Říma mě velmi baví a tak jsem díky výzvě otevřela i Quo Vadis. V Římě jsem byla 2 měsíce před začátkem čtení, a tak jsem se mohla díky ní zase částečně vrátit a víc si to prožít (byla sem např. na prohlídce Mamertinské věznice a představa, jak tam naskládali tolik křesťanů jako vězně, je děsivá).
Začátek knihy mě moc nebavil a chvíli mi trvalo se dostat do děje. Zpočátku mě nebavilo ani milostné vzplanutí Vinicia. Pak se příběh ale rapidně rozjel a hltala jsem každou stránku. Ač jsem nevěřící a očekávala jsem, že křesťanské rozhovory a zvolání mě nebudou vůbec bavit, byla jsem na omylu, protože kniha mě tak pohltila, že mi toto přišlo jako naprosto přirozená část.
Pasáže o požáru Říma, mučení a zabíjení křesťanů byly velmi barvitě popsané, až mi z toho bylo někdy úzko. Nicméně taková byla (zřejmě) pravda. Epilog knihy byl také velmi podařený: ,,A tak skončil Nero. Stejně jako končívá vichřice, bouře, požár, válka nebo mor. Ale Petrova bazilika vládne dosud z vatikánských výšin městu i světu."

martianekk
18.12.2024 4 z 5

Kniha popisuje milostný příběh římského patricije Vinicia a křesťanky Lygie. Nahlédneme do počátků křesťanství, krutosti Říma, Neronovu zvrhlost či požár Říma. Krásně napsaný historický román.

Program apokalypsy, Nick a Charlie a další knižní novinky (21. týden)

22.05.2022

1 000 eknih zdarma ke stažení (4. díl)

30.04.2019

Knižní novinky (16. - 23. 11.)

16.11.2013

Hleď, Vitelius, chce-li dáviti, užívá paličky ze sloní kosti, kterou vsouvá do hrdla; jiní používají k tomu per plameňáků, která namáčejí do oleje nebo odvaru mateřídoušky - kdežto já si čtu poezii Neronovu - a účinek jest okamžitý. Mohu ji potom chváliti, ne-li s čistým svědomím, tedy s čistým žaludkem. (Petronius)

Život je k smíchu, a proto se směji. (Petronius)

Kdo uměl žít, ten musí umět zemřít. (Petronius)

Kniha Quo vadis v seznamech

v Přečtených4 282x