R. U. R. přehled
Karel Čapek
Čapkovo utopistické drama, v němž se světu poprvé představilo slovo robot. Vypráví o továrně, v níž vznikají roboti, kteří pracují za lidi a umožňují tak vzniku jakéhosi ráje. Jenomže nic netrvá věčně a i roboti můžou začít myslet na sebe… Vychází jako 12. svazek Edice D.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize R. U. R.. Přihlašte se a napište ho.
![Antoramix Antoramix](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
S Bílou nemocí jsem objevil kouzlo Karla Čapka a tak se mi ještě nechtělo ho tak rychle opustit. Další na řadě bylo R.U.R. Chvilkami je to jak naivní film z meziválečné doby třeba s Adinou Mandlovou, či Oldřichem Novým, ale hlavní pointa je naprosto v něčem jiném. R.U.R. - Rossumovi universální roboti. Ano, roboti. Slovo, jenž Čapek dal světu. Prorocká vize budoucnosti. Člověk si hraje na Boha a neví, že si hraje s ďáblem. Problémy s porodností, rostoucí kvalita AI. Po sto letech se to až mrazivě blíží. Uvědomujeme si, že za několik třeba i desítek let může mít AI třeba 300, 500 IQ ? Díky tomu, že je dílo dramatem, tak děj je intenzivní a graduje. Možná by mohl skončit před závěrečným dějstvím. Čapek asi chtěl dát naději....opravdu ale takou naději chceme ? Další nadčasové dílo, které umocňuje fakt, že je z roku 1920.
Bouřlivá doba, Mysli na mě a další knižní novinky (32. týden)
07.08.2022
Kniha R. U. R. v seznamech
v Přečtených | 10 446x |
ve Čtenářské výzvě | 1 187x |
v Mé knihovně | 935x |
antiutopie, dystopie, kakotopie roboti zfilmováno divadelní hry rozhlasové zpracování dramata sci-fi klasická literaturaAutorovy další knížky
1948 | ![]() |
2004 | ![]() |
2017 | ![]() |
2009 | ![]() |
2004 | ![]() |
Tak po delší době jsem si připomněla toto dílo a opět jsem se ujistila v tom, že Karel Čapek byl prostě geniální.