Rabínka v zácviku přehled
Kamila Kopřivová
Autorka, první česká rabínka, čtenáře provede nejen vlastním příběhem cesty k víře a duchovnímu povolání, ale také všemi podstatnými aspekty judaismu. Součástí jejího vyprávění je i seznámení s liturgickým rokem nebo představení významných židovských žen, které se nesmazatelně zapsaly do dějin.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rabínka v zácviku. Přihlašte se a napište ho.
Zaujala mě v knihovně především svým vzhledem kombinace růžové a žluté svítí na dálku. Letošní rok jsem začala s Davidem Borkem a pokračuji zcela neplánovaně Kamilou Kopřivovou. Na knize mě bavilo střídání kapitol o judaismu s kapitolami o významných ženách judaismu. Samozřejmě zaujala i česká stopa. Líbí se mi i vnitřní zpracování knihy včetně ilustrací. Jistě potěší každého zvídavého čtenáře.
Skvělá kniha. O židovství jsem ledacos tušila, ale česká rabínka v Londýně Kamila Kopřivová má vzácný dar přiblížit ho jednoduše, ale nezjednodušeně běžnému člověku. Mnoho jsem se dozvěděla a mnohé pro mě bylo inspirativní. Je to úžasná žena a jsem ráda, že jsem se s ní mohla prostřednictvím této knihy setkat. Výborné jsou medailonky různých významných židovských žen, z nichž některé mají přímo vazby na naše české prostředí. Příjemně mě potěšilo, jak autorka "stojí ve stínu" - nepoutá pozornost ani na sebe, ani na své znalosti, které - jak je z textu patrné - jsou dost rozsáhlé. Všem zájemcům o současné židovství knihu vřele doporučuji.
Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)
22.10.2023
Kniha Rabínka v zácviku v seznamech
Tato kniha mi úžasně rozšířila obzory a vyvolala i trochu závisti. Bylo by úžasné kdyby konečně i v římskokatolické církvi byly prolomena tabu! Byla jsem naprosto přesvědčena, že ženám není dovoleno stát se rabínkou (stejně jako u katolíků kněžkou) a v chrámu smí stát pouze na ochozu a sledovat průběh bohoslužby. A ono to jde! Velmi pokrokové, osvícené a neuvěřitelné!
Z kraje knihy mě bavilo střídání kapitol, až jsem se nakonec nemohla dočkat dalšího medailonku o zajímavých a výjimečných ženách judaismu.
Osobně bych uvítala více informací, vjemů či postřehů ze života samotné autorky, ale i tak je kniha skvělým průvodcem a příjemnou formou vysvětluje život a pravidla židovských komunit.