Radosti života přehled

Radosti života
https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78958/radosti-zivota-78958.jpg 4 247 247

Sbírka básní (poprvé vyšla v roce 1913), v níž teprve dvaadvacetiletý autor bilancuje svůj život a z pozice zmoudřelého člověka a vzpomíná na své mládí. S autorovými ilustracemi.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Radosti života. Přihlašte se a napište ho.

ZuzziŠ
05.11.2024 3 z 5

Četla jsem jakýsi výběr básní, který se sice jmenoval Radosti života, ale Gellnerovy radosti života to nebyly.
Teda některé básně z této sbírky tam byly. Ale nejmenovaly se římskými číslicemi, ale prvním veršem.
A pak ještě nějaké jiné.

Takže ač Gellner dobře píše, ten, kdo ten výběr dělal, udělal dvě základní chyby:
- dal svému sborníku naprosto nevhodný, matoucí název a
- básně vybíral tak, že to vypadá tak, že Gellnerův postoj k životu lze popsat jako "opíjím se, pletu si lásku se sexem a tak nějak vím, že bych se měl za to stydět, a tak aspoň říkám, že se za to stydím."

Básně ale dobrý.

dasa6360
19.05.2024 5 z 5

Gellner ve sbírce zkoumá různá témata, od milostných eskapád a radostí bohémského života až po deziluzi a existenciální otázky. Jeho básně jsou často zasazené do městského prostředí, kde se střetává s rychlým tempem moderního života, které je zároveň fascinující i vyčerpávající. A já se ptám, změnilo se od té doby něco?

Jedna z mých nejmilejších...

Na dnešek měl jsem pěkný sen
o tobě, moje milá.
Zdálo se mi, však zdálo jen,
že jsi mou ženou byla.

Tvrdý chléb chudoby rádi jsme
v lásce lámali spolu.
Byl večer. Seděli za tmy jsme
u neprostřeného stolu.

Touha má kvésti počala.
Líbal jsem tvoje ruce.
Hlubokým dechem se zdvihala
hruď tvoje dětská prudce... (pokračování uvnitř)

RonnieSmithx
16.11.2023 5 z 5