Raffael přehled
Rolando Cristofanelli
Rolando Cristofanelli, spisovateľ a historik umenia nemal ľahkú úlohu, pretože zo života Raffaela Santiho sa zachovalo málo autentických správ. Pokúsil sa preniknúť k Raffaelovej osobnosti znútra, zrekonštruovať jeho názory na svet, na ľudí a na umenie. Fiktívny denník, ktorý si umelec začína písať ešte v detstve, zavedie nás najprv do Perugie, kde sa mladík zaúča do tajov maliarskeho remesla. Nasleduje Florencia, kde sa Raffael márne pokúša uplatniť. A napokon Rím, kde sa konečne dočká vytúženej slávy, bohatstva a uznania.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1986 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Il ragazzo Raffaello, 1971
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Raffael. Přihlašte se a napište ho.
Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykla na děj psaný v první osobě, nicméně pak už jsem si čtení jen užívala. Mám ráda, když děj a postavy z románu můžu konfrontovat s fotografiemi na Wikipedii a jinde na internetu. O to déle knihu čtu, ale o to více se dozvím. O Raffaelovi jsem nevěděla nic a teď ho obdivuji pro jeho nadání, píli a houževnatost. Už se těším na Cristofanelliho knihu o Michelangelovi.
Kniha Raffael v seznamech
renesance italská literatura životopisné, biografické romány Itálie dějiny umění Raffael Santi (Raphael), 1483–1520
1981 | Deník Michelangela blázna |
1976 | Chlapec Raffael |