Rakouští císařové přehled
Friedrich Weissensteiner
František I., Ferdinand I., František Josef I., Karel I Životopisné medailony čtyř posledních císařů habsburské monarchie. Příběhy panovníků, jejichž charakteristiky jsou obsaženy už v názvech jednotlivých kapitol: František I. - autokratický císař biedermeieru. Ferdinand I. - epileptik na císařském trůně. František Josef I. - panovník bez světového rozhledu. Karel I. - mírový císař na ztracené vartě. Autor na pozadí událostí ve střední Evropě od počátku 19. století do konce I. světové války věnuje decentní pozornost soukromému životu i běžným rodinným záležitostem všech protagonistů, z nichž Karel I. již mohl jen přihlížet definitivnímu rozpadu mohutné habsburské říše. Doplněno rodokmenem, chronologickým přehledem a rejstříkem jmenným. Historicky věrné, velmi čtivé portréty.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2005 , Ikar (ČR)Originální název:
Die österreichischen Kaiser, 2003
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rakouští císařové. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Rakouští císařové v seznamech
František Josef I., 1830-1916 Habsburkové panovníci císařové
2005 | Dcery Marie Terezie |
1996 | Velcí panovníci rodu habsburského |
2014 | Ženy v životě císaře Františka Josefa |
2007 | Osudové ženy korunního prince Rudolfa: Od císařovny Alžběty k Mary Vetserové |
2005 | Rakouští císařové |
Nemůžu než souhlasit, že jsou to čtivé životopisné jednohubky a jako noviny lze některé kapitoly přirovnat k dnešnímu bulváru. Musím se přiznat, že jsem knihu četla hlavně mezi řádky, zajímá mě v jaké době žili moji předkové.