Rakve útočí přehled
Ludvík Souček
Ústředním motivem čtivě psané knížky je významná bitva dvou obrněných lodí – seveřanského Monitoru a jižanského Merrimaku – v níž se poprvé v dějinách projevila strašná tvář moderní technické války. Tuto válečnou epizodu, která ovlivnila další průběh války Severu proti Jihu, zasazuje autor do širokého rámce historických událostí, jež se snaží zbavit legend a mýtů. 2. vydání... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rakve útočí. Přihlašte se a napište ho.
Pěkné shrnutí jedné události americké občanské války a popis historického pozadí, který není ani tak moc tendenční.
Četl jsem před mnoha lety v mládí, ale hodnotit už nemůžu, neboť si děj nepamatuji, jen jsem při brouzdání na databázi knih na toto narazil.
„Snad je zbytečné znovu opakovat dávno známou skutečnost, že legendy a mýty nejsou a nemohou být historickými prameny pro dobu, na niž se vztahují, nýbrž jsou daleko spíše doklady doby, v které vznikly.“
„Kdyby... Pro historika není většího provinění než pouštět se do úvah tohoto druhu.“
„Neděle 9. března 1862 byla pro Unii černým dnem obav a zoufání, ba dokonce, jak se později vyjádřil sám Abraham Lincoln, nejhorším dnem celé války.“
Kniha Rakve útočí v seznamech
dobrodružství pro mládež námořní bitvy válka Sever proti Jihu (1861-1865)
1979 | Tušení stínu |
1980 | Tušení souvislosti |
1964 | Cesta slepých ptáků |
1983 | Bohové Atlantidy |
1970 | Případ jantarové komnaty |
Souboj Merrimacu (či Virginie) s Monitorem jsem hltal jedním dechem. Byl v tom i syndrom Goliáše a Davida, i když neprozradím nic nového, že duel skončil vlastně nerozhodně. Bitva je zachycena do posledního detailu a na základě knihy se dokonce v ABC objevilo zajímavé dioráma onoho střetnutí. Jen dodám, že kniha pojednávající o historii USA byla velmi těžko dostupná a v mém držení vlastně skončila jen díky vydání v edici KARAVANA. Do té doby jsem musel brát zavděk zápůjčkami.