Ready Player Two - Nová hra sa začíná přehled
Ernest Cline
Ready Player série
< 2. díl
Hra sa nekončí. Niekoľko dní po víťazstve v súťaži Jamesa Hallidaya urobí Wade Watts objav, ktorý nanovo zmení celý svet. V trezore čaká na dediča miliardárovho majetku vynález snov, vďaka ktorému sa OASIS stane ešte tisíckrát úžasnejší a návykovejší, ako si Wade dokázal predstaviť. Zároveň sa dostane k novej hádanke a znova sa púšťa do pátrania, lebo Hallidayovo posledné zlaté vajce sľubuje tajuplnú odmenu. Proti Wadovi sa však postaví nebezpečný a nečakane silný rival, ktorý na dosiahnutie svojho cieľa neváha obetovať mi¬lióny ľudí. Wadovi ide o život a v hre nie je len budúcnosť OASIS-u, ale tentoraz na vlásku visí aj osud celého ľudstva. Láskyplne nostalgický a originálny príbeh stvorený jedinečnou fantáziou Ernesta Clina pozýva čitateľov na ďalšie nápadité a zábavné dobrodružstvo vo virtuálnom vesmíre nabité akciou, ktoré ich opäť vtiahne do strhujúceho sveta budúcnosti.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2023 , Ikar (SK)Originální název:
Ready Player Two, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ready Player Two - Nová hra sa začíná. Přihlašte se a napište ho.
Moc jsem se těšila na druhý díl, bohužel ale nedosáhl takové kvality jako ten první. Ne že by byl špatný, i pře svoje chyby mě bavil, ale chyběl mu jakýsi naboj, který první díl měl, a který mě nutil hltat slovo za slovem. Možná za to může změna kterou hlavní hrdinové prošli, a kterou někteří zvládají hůře než jiní. Což je logické a pochopitelné. Nebo také to, že oproti prvnímu dílu, byl ten druhý úzce zaměřený na několik témat, z nichž některá nejsou u nás tak známá. Je to škoda, ale takové už bývá prokletí druhých dílů.
Jakmile autor napíše bestseller, druhý díl je dost často průšvih. Chápu, že srdce nadšenců 80.-90. let plesá při zmínkách o arkádách, hudbě, zpěvácích a jiných dobových výstřelcích, ale řeknu upřímně, že hledat co stranu na webu informace tak, abych je v kontextu pochopila je zatracená nuda.
Abych jen nehanila, samotná myšlenka virtuální reality, která není jen vizuální, ale i pocitová, je dost zajímavá. Kdo ví, kolik lidí by se zbláznilo do představy zahodit svůj mizerný život a strávit ho uvnitř virtuální reality...
Tichý pláč, Papírový palác a další knižní novinky (9. týden)
26.02.2023
Žebříček nejprodávanějších knih (7. týden)
22.02.2023
10 nejčtenějších knih (únor)
16.02.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Buď zemřete jako hrdina, nebo se dožijete toho, že se z vás stane padouch.“
„Když se stanete slavným, další rok nebo dva se chováte jako totální debil.“
„Je lepší mít sebedestrukční tlačítko a nepotřebovat ho, než ho nemít a potřebovat.“
Kniha Ready Player Two - Nová hra sa začíná v seznamech
LitRPG (herní svět + fantasy/sci-fi)
2016 | Ready Player One: Hra začíná |
2016 | Armada |
2023 | Ready Player Two: Nová hra začíná |
Nemohu druhému dílu upřít to, že by byl napínavý. V druhé části knihy už se člověk začte tak, jako tomu bylo u prvního dílu. Autor se ale zřejmě rozhodl svést se na vlně woke nesmyslů (což je jeho právo) a první půlka knihy je opravdu utrpením. Všechny hlavní postavy jsou vyloženě na pěst, nesympatické a otravné. K tomu se přidá postava další trpící představou, že je jednou muž a jednou žena. Myšlenky ani nedávají smysl. V tomhle dystopickém světě jsou lidé přemnožení? Když mají sex skoro jenom ve virtuální realitě? A pokud se to týká jenom Afriky, proč je tam pak plačtivá kapitola o tom, jak se Artemis snaží bojovat s hladomory právě v této zemi? A zároveň má Japonsko problém s tím, že jich je málo?
Kdyby se autor vyvaroval těchto "oxymorónů" a soustředil se na geekovskou jízdu, byla by to skvělá knížka. Takto bohužel.