Řecko mezi Makedonií a Římem přehled
Pavel Oliva
Odborná studie věnovaná helénistickému období řeckých dějin (pol. 4. – pol. 2. stol. př. n. l.).
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Řecko mezi Makedonií a Římem. Přihlašte se a napište ho.
Na rozdíl od publikace Svět helénismu podrobná a přínosná studie, která dává nahlédnout do komplikovaných vztahů městských států Řeků, kteří se pokouší získat nezávislost na Makedonii a Římu, ačkoliv jejich překážkou není nedostatek zdrojů, ale absence vize, vůle jednat jako jednotný celek v rámci geopolitiky, který si je vědom, nebezpečí Říma i Makedonie. Kniha má hodně podrobností, odkazů na sekundární zdroje. Jen zamrzí, že autor se nepokouší více o nějaké vlastní vize, názory. V duchu německé školy klasických studií, filologické tradice 19. stol., se pokouší zprostředkovat perspektivu, názory pamětníků, dobových osobností, ale jen v minimální míře poukazuje na určitou zkreslenost zdrojů, nebo názorů dobových protagonistů. Realita primárních zdrojů a realita skutečné historie (stojící na archeologii, numismatice aj.) představuje někdy zcela odlišný svět.
Kniha Řecko mezi Makedonií a Římem v seznamech
1984 | Civilizace starověkého Středomoří |
1998 | Dějiny Řecka |
2001 | Svět helénismu |
2015 | Civilizace starověkého Středomoří. I. díl |
2000 | Kolébka demokracie |
Krásná publikace profesora Olivy o helénistickém Řecku 4. - 2. stol. př. n. l. Prostor zde věnuje převážně mezi soupeřením starověkých řeckých států, tedy Athény, Sparta či Théby, ale velká dávka pozornosti je věnována i severním sousedům řeckých států, a to vzrůstající Makedonii.