Reinkarnace v křesťanství a její odmítnutí koncilem v roce 553 přehled
Waltraud Grosse
Knih nás zavádí do prvního století existence křesťanské církve, do tehdejší názorové spletitosti a vzjemných sporů a cituje dokumenty vztahující se k zániku myšlenky reinkarnace v křesťanství.
Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 2006 , IntegrálOriginální název:
Reinkarnationsgedanke und seine Ablehnung durch das 5. ökumenische Konzil
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Reinkarnace v křesťanství a její odmítnutí koncilem v roce 553. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Reinkarnace v křesťanství a její odmítnutí koncilem v roce 553 v seznamech
Kniha z větší části pojednává o prvních 5 ekumenických koncilech. Závěr této první části je – jak už název podtitulu knihy napovídá – odmítnutí různých heretických učení na postupně všech koncilech. Včetně zavržení Origena a jeho učení na koncilu posledním. Překvapivá byla pro mě druhá část a to Origenův pohled na reinkarnaci. Ta je pochopitelně kratší, je to jen několik výseků z jeho díla. Kdo má dostatečné povědomí o prvních koncilech, může bez problému (pře)skočit do druhé části.
Název knihy (pro neznalé) svádí k tomu, že větší část křesťanstva mohla zastávat učení o reinkarnaci. Tomu tak nebylo, šlo o velmi okrajový názorový proud. Kniha tedy na mě působí marketingovým dojmem. Přesto šlo o historicko-teologické čtení s dostatkem citací. Co mi v knize chybělo byl Rejstřík a představení se autora.