Rejpnu si do solární bouře přehled

Rejpnu si do solární bouře
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535297/bmid_rejpnu-si-do-solarni-boure-6606903a5a9a3.jpg 5 10 10

Zhořcova žlutá kniha vás vtáhne do epicentra solární bouře, ježící se jako zvířecí hříva, a připomene, že každý v sobě máme tygra s ostrými drápy. Zhořcův tygřík je ale vrtkavý tvor. S hravou lehkostí sloupne proužek z čela a přilepí si ho na zadek, jindy s nelítostnou razancí skolí barmana dříve, než stihne nalít panáka. Nikdy nenaznačí, s jakou náladou se potkáte na další stránce. Po probuzení z tohoto čoudícího surreálna zjistíte, že máte prsty umazané od slunce a v hrdle vám klokotá píseň žlutých tvorů – a tak škrtnete zápalkou a znovu vzplanete, stanete se jedním z nich. Zůstanou po vás jen slepené bobky uprostřed místnosti a odér spáleniny.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rejpnu si do solární bouře. Přihlašte se a napište ho.

Jan_Moravec
08.01.2025 4 z 5

Tato sbírka na mě zapůsobila svou tematickou soudržností, která se ale snoubí s pestrostí krátkých básní. Tematicky se často objevují tygři, hnusy, poškozování a jiná destrukce. Hlubším tématem je ale vypořádávání se s vlastním tělem nebo jeho změnami: chlupy, nehty... Básně nekladou důraz na rýmování, ale dobrý "rým" je trigger a tygr. Další povedené kousky jsou: hořící člověče upaluj, pověsím si hadí kůže na okna místo záclon, vypotím tě, očička mu vykousali broučci, zuby požírají vlastní listy, kořenění svléká kůži nebo nesahat jsem pod napětím. Trochu mi vadí, že občas spolu jednotlivé řádky skoro nesouvisí a to jak tématem, tak stylisticky. Vícejazyčné pojetí některých básní dodává na zajímavosti, ale pro řadu čtenářů bude rušivé. Dobré zase je, že kniha obsahuje asi šest černobílých autorských ilustrací. Jsou zdařilé, zachycují nějaká chlupatá a kořenová zvířata a abstrakce. Autorskému čtení nejlépe slušela drsně roztomilá báseň Tygr v kořenech, která se nejlépe hodí k jeho hlasu.

Jancula
20.09.2024 4 z 5

Musím vyzdvihnout ucelenost tématu celé sbírky, ale rovněž i odlišnosti mezi básněmi, ať už grafické struktury veršů, počty slabik,… Všechny básně jsou si podobné, avšak zároveň jiné. Autor si pohrává s rodným jazykem, ale pro zpestření a zaujetí pozornosti neváhá použít angličtinu a španělštinu. Pro některé obraty a dvojsmysly se to i lépe hodí. Také mě baví, jak lyrický subjekt popisuje drastické až brutální věci s nevinností dítěte. Podtrhují to i časté zdrobněliny. Knížka je doplněna ilustracemi a dokonce se k ní dají i sehnat omalovánky… A s těmi se dá opravdu vyhrát. Trošku budu stínovat, rozdělovat geometricky a z rebelantství namaluju i pár modrých tygříčků.

Kniha Rejpnu si do solární bouře v seznamech

v Mé knihovně5x

Autorovy knížky