Relikviář svatého Maura přehled

Relikviář svatého Maura
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478855/bmid_relikviar-svateho-maura-PkZ-478855.jpg 4 11 11

Předmět nevyčíslitelné kulturní hodnoty, po korunovačních klenotech druhá nejvzácnější památka svého druhu u nás – a přesto jsme o ní donedávna neměli ani tušení. Nechybělo mnoho a relikviář mohl navždy opustit naše území. Nestalo se tak… Co ale o památce vlastně víme? Od kdy se píše její historie? Co v sobě vlastně ukrývá a jak si vysvětlit zvláštní ikonografii, která schránku zdobí? Otázky jako dělané pro záhadologa, publicistu a spisovatele Vladimíra Lišku. Čeká vás pozoruhodná exkurze do minulosti, přinášející mnoho zajímavých poznatků, ale také řadu nesrovnalostí, které další otazníky jen vyvolávají…... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Relikviář svatého Maura. Přihlašte se a napište ho.

alnahu
05.09.2024 5 z 5

V Bečově nad Teplou jsem s manželem prožila v rámci dovolené několik pěkných dní,právě pod zdejším zámkem.V zámku je v trezoru uložen relikviář svatého Maura,ten je hned po korunovačních klenotách považován za naši nejskvostnější středověkou památku a za objev století. Zmiňuji tuto knihu v které jsem se dočetla širší shrnutí historických faktů,nevyčíslitelné kulturní hodnoty.I když jsem bedlivě sledovala průvodce,přeci jen mi kniha doplnila ,co mi uniklo.Z tohoto města jsme byli nadšení,za zmínku také stojí zdejší překrásná Botanická zahrada .

ondrej.b
03.03.2024 3 z 5

Asi všechny informace, které můžete o relikviáři dostat včetně historických souvislostí.

alibaba72
17.12.2022 5 z 5

Velmi zajímavé čtení pro každého kdo má rád historii :-)

Knižní novinky (43. týden)

25.10.2021

Knižní novinky (40. týden)

03.10.2021

Kniha Relikviář svatého Maura v seznamech