Rembrandt přehled
Gladys Schmitt
Americkou autorku Gladys Schmittovou upoutal Rembrandt van Rijn nejen velikostí svého tvůrčího génia, ale také jako člověk, jehož život byl jediným velkým dramatem. Toto drama, plné něhy i krutých ran osudu, rozvíjí autorka ve svém románě od Rembrandtova dětství v rodném Leydenu přes malířská studia a pozdější závratný umělecký i osobní vzestup v Amsterodamu až po rodinné tragédie, hmotný úpadek a odevzdané stáří. Ožívá tu před námi realisticky celá řada postav historických i románových v sugestivně zachyceném prostředí 17. století v Holandsku, tehdy nejvýznamnější zemi evropského malířství, jehož byl právě Rembrandt vrcholným představitelem. ... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: 1969 , OdeonOriginální název:
Rembrandt, 1961
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rembrandt. Přihlašte se a napište ho.
Opravdu vás to vtáhne do života Rembrandta Harmenszoona van Rijna. Vše s ním prožíváte a obdivujete jeho uměleckého ducha. Krásné!
Kniha Rembrandt v seznamech
V dnešní záplavě bestsellerových lesklých "tlustoknih" se člověk snadno ztratí. Občas je dobré sáhnout do vlastní knihovny a vrátit se k něčemu, co jste četli před 20 lety. Pak oceníte obraznost, jazyk, atmosféru knihy i překladatele, kteří kdysi uměli výborně česky, protože byli sami spisovatelé nebo vyrostli s Čapkem, Jiráskem, Němcovou, což se dnes v době internetu a informační záplavě všeho možného opouští a ztrácí.