Reportáž spod šibenice přehled
Julius Fučík
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura česká Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 1973 , PravdaOriginální název:
Reportáž, psaná na oprátce, 1945
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Reportáž spod šibenice. Přihlašte se a napište ho.
Svědectví o hrůzách, o krutosti a o odvaze. Důkaz toho že si náš národ musel projít peklem. Obdivujeme dnes odvahu Fučíkovu a jemu podobných a ptáme se sebe sami jestli by jsme dokázali být silní v těch nejhorších chvílích, které oni museli vytrpět. Myslím že je dobré si tuto knihu přečíst aby si lidé uvědomili co se tenkrát dělo. Doporučuji. VS
Velmi pěkně napsaná kniha. Snad pravdivě popisuje drsné a doslova surové podmínky v nacistickém vězení. Ti lidé, si opravdu prošli peklem. V knize, která je tak opravdová, vtáhne člověka do děje a my v dnešní době se jen divíme, jak ti lidé toto všechno mohli přežít. Pokud tedy měli štěstí a z toho pekla se dostali. Samozřejmě zlomení na duchu a těle. Opravu tyto lidi obdivuji a z daného období bychom se měli poučit a nikdy již nedopustit nic podobného. Ale bohužel, vše je jen o lidech a ti jsou často nepoučitelní.
Kniha Reportáž spod šibenice v seznamech
v Mé knihovně | 373x |
2008 | Reportáž, psaná na oprátce |
1932 | V zemi, kde zítra již znamená včera |
1950 | Lidé, bděte! |
1978 | Božena Němcová bojující |
1949 | Julius Fučík, revoluční novinář |
Reportáž psanou na oprátce nejde hodnotit. Jde o výjimečnou, syrovou věc, svědectví napsané pod tlakem času s minimem úprav. Vydává ze sebe osamělost, oněmělost života, nepředstavitelnou lidskost. O to smutnější je, že autora režim, v nějž věřil, a doba, s níž by se neztotožňoval, využily. Mezi zdmi pankrácké věznice nešlo o kult hrdiny, politickou agitku do budoucna. Vnímám jeho poselství jako svědectví o lidech, kteří pro sebe byli v jeden moment vším, aby byli druhý den zapomenuti v dějinách. Popis toho, jak marnotratná snaha o destrukci národa přece nemůže vyjít. Chvíli mi bude trvat, než ze sebe setřesu mrazivou strnulost. Z připomenutí toho, čeho se jako lidi dopouštíme a čeho na sobě necháme dopouštět. Reportáž psaná na oprátce je oknem do hrůzy plné naděje a síle hodnot přežívajících život.