Řetěz přehled
Adrian McKinty
Musíte unést dítě, aby vaše dítě zůstalo naživu. Absurdní? Ano, jen dokud se to nestane právě vám. Na tomto půdorysu rozehrává jeden z nejvýraznějších současných autorů thrillerů a detektivek Adrian McKinty (doposud u nás vyšly tři jeho detektivní romány z řady s detektivem Seanem Duffym, zasazené do doby Nepokojů v Severním Irsku) příběh, jaký se snadno může stát noční můrou každého rodiče. Jsme v poklidném novoanglickém městečku, jemuž vládne tajuplný Řetěz. Nikdo o něm nemluví, nikdo se neodváží obrátit na policii ani na FBI. Vždyť jde o vaše dítě. Próza Adriana McKintyho má jako vždy spád a snadno vás nepustí ze svých spárů, připravte se, že vynecháte večeři a přejedete stanici, kde jste chtěli vystoupit. Zároveň se jeho text pozvedá z prvoplánového napětí k nevyřčeným otázkám po smyslu lidské existence, k hranicím morálky, k znepokojivému vědomí, že každé vítězství má svou cenu. Román, který ve vás bude dlouho doznívat.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2020 , VendetaOriginální název:
The Chain, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Řetěz. Přihlašte se a napište ho.
"Zaprvé : Nejsi první a určitě nebudeš poslední. Zadruhé : Nezapomínej,že to celé není o penězích - jde o Řetěz."
Udržet Řetěz při životě vyžaduje velmi silné jedince a nejsilnější jedinci jsou určitě rodiče,kterým je uneseno dítě. Jak bylo v knize řečeno...zkus se postavit mezi medvědici a její mládě.
A ta nejsilnější medvědice si i přesto všechno,co jí potkalo, dojde pro svůj díl masa.
Zajímavý námět,nad kterým se nerodiče nepozastaví, mávnou rukou s tím,že by volali policii a hotovo. Mno,rodiče mi asi dají za pravdu,že by tak unáhlení nebyli.
A že nejde o peníze...pche! To povídej hluchýmu, milý Řetízku.
Řetěz měl obrovský potenciál na to, být thrillerem, který vyniká. Bohužel s každou další stranou mé nadšení postupně opadávalo.
Do příběhu je čtenář okamžitě vržen. Prvních pár kapitol na mě příběh působil velice originálně a nevšedně. S podobným tématem jsem se ještě nesetkala, bohužel mi při čtení chyběla ta PRAVÁ atmosféra. Příběh mě nikdy naplno nevtáhnul, po celou dobu čtení jsem se cítila tak nějak na okraji a ačkoli je děj přímo děsivý, žádné nepříjemné pocity ve mě nevyvolal.
Měla jsem velký problém s postavami, které na mě působily ploše a prvoplánově.
Jak už jsem zmínila, mé nadšení postupem času opadávalo. Snaha o nějaké gradování příběhu zavinila jen to, že děj působil překombinovaně (všeho bylo v jednu chvíli už příliš a nepůsobilo to vůbec věrohodně).
Romantická linka působila naprosto nepatřičně a uměle, příběh by se klidně obešel bez ní, případně jen s mírným náznakem.
Kniha se sice dobře a rychle četla, v určitých pasážích ale text působil krkolomně (nevím, zda je to překladem).
Bohužel mě tento thriller zklamal. Ačkoli nápad hodnotím velmi pozitivně, zpracování mi nesedlo.
Knižní novinky (48. týden)
22.11.2020
Knižní novinky (36. týden)
30.08.2020
„Dokud něco či někdo neohrozí vaše dítě, nevíte, co je strach. Umírání není to nejhorší, co vás může potkat.“
„Každého člověka, který chodí po této zemi, lze přinutit, aby se vzdal svého nejhlubšího přesvědčení a principů.“
„Volba vždycky byla pouhou iluzí.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
2020 -
Barry Award
(Best Thriller)
Kniha Řetěz v seznamech
detektivní a krimi romány thrillery únosy dětí irské romány
2020 | Řetěz |
2017 | Mrazivá hlubina |
2019 | Ráno už tu nebudu |
2018 | Slyším sirény v ulicích |
2023 | Ostrov |
Téma super; teda v reálu samozřejmě děs, ale na papíře originální a s velkým potenciálem mrazivě napínavého příběhu. Přičemž si ale nejsem úplně jistá, jestli byl ten potenciál naplněn. Myslím, že se dalo to napětí vystupňovat nějakým nečekaným zvratem, který se nekonal.
Do toho ten milostný příběh jak z červené knihovny… ten mi tam nějak neseděl. Ale kolik lidí, tolik chutí.