Revizor přehled
Nikolaj Vasiljevič Gogol
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 1937 , Matica slovenskáOriginální název:
Ревизор, 1836
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Revizor. Přihlašte se a napište ho.
Klasika stále živá.
Od korýtka se nechce jak tenkráte, tak i dnes.
Ne, když to jde, tak proč se bránit mamonu.
Čekajíce revizora spojí se ti řádní ve vychytralou bandu patolízalů jíž není nic proti srsti, a tak po hlášce, podezřele se chovajícího hosta v hostinci, jenž neplatí a má velkopanské nároky, usoudí, že se kýžený carský revizor již dostavil.
Začíná divoká přehlídka pokrytectví, pochlebování, patolízalství, prospěchářství za vidinou zisku, postavení i sňatku.
Představa že se zpráva o zodpovědnosti dostane až před carský trůn má nebetyčné iluze.
Opak je zdrcující a krachujícím dopadem.
Je to v jádru stále stejné tehdy i dnes. Proč bychom si my vládnoucí, i když jsme podle těch dole, u přebohatého žlabu, nepřidali když to jde, to bychom porušili ústavu a to by bylo trestuhodné, ne?
Potměšile ukázkové dílo.
Rozhlasové skvělé zpracování.
Ještě, že to bylo krátké, už poněkolikáté jsem se přesvědčil, že "klasiky" nejsou pro současnou dobu. Není to ani vtipné, ani dojemné, je to spíš trapné. 40% a nikdy více.
Modrý a rudý, Prométheus a dalších 40 nových eknih zdarma ke stažení
30.07.2023
Knižní novinky (31. týden)
25.07.2020
Kniha Revizor v seznamech
v Přečtených | 5 450x |
zfilmováno ruská literatura bibliofilie, bibliofilství, knihomilství klasická literatura
1955 | Mrtvé duše |
2019 | Revizor |
1970 | Petrohradské povídky |
2010 | Ženitba |
1947 | Taras Bulba |
Kniha se mi docela líbila, byla krátká a podle mě i vtipná. Takže k maturitní četbě doporučuji :)