Richard Dotzauer: Podnikatelský příběh z doby počátků kapitalismu v Čechách přehled
Petr Valenta
Kniha Petra Valenty představuje výraznou, a přesto zapomenutou osobnost pražského podnikatelského světa 19. století Richarda Dotzauera (1816–1887), významného podporovatele německého spolkového života a politiky v Čechách. Díky rozsahu Dotzauerových hospodářských, společenských a politických aktivit je biografie v širším kontextu sondou do prostředí pražských středostavovských elit a pražských Němců, čímž doplňuje poznání badatelských oblastí, jež jsou v historiografii stále zmapovány pouze částečně. Dotzauerovu životní dráhu lemují důležité procesy, které proměňovaly středoevropskou společnost 19. století – nástup kapitalismu, vytváření moderní občanské společnosti a postupné prosazování se moderního nacionalismu. Jednotlivé kapitoly knihy zachycují odraz těchto procesů jak v podnikatelově kariéře, tak i v jeho mentalitě a životním stylu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Richard Dotzauer: Podnikatelský příběh z doby počátků kapitalismu v Čechách. Přihlašte se a napište ho.
Zatím zde není žádný komentář.
Vražedná temnota, Nezkrotná říše a další knižní novinky (39. týden)
24.09.2023
Kniha Richard Dotzauer: Podnikatelský příběh z doby počátků kapitalismu v Čechách v seznamech
2009 | Parlament České republiky - Poslanecká sněmovna |
2023 | Richard Dotzauer: Podnikatelský příběh z doby počátků kapitalismu v Čechách |