Richenza přehled

Richenza
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13843/bmid_richenza-QtG-13843.jpg 4 91 91

Román o životě královny Alžběty Rejčky. Rozsáhlý historický román věnovaný životu české královny Elišky Rejčky, manželky Václava II., a jejímu celoživotnímu soupeření s Eliškou Přemyslovnou. Děj románu začíná rokem 1305, kdy v domě pražského zlatníka Konráda umírá král Václav II. a zároveň přichází na svět králova dcera Anežka, první a jediné dítě z manželství s Eliškou Rejčkou. Sedmnáctiletá královna, manželem hýčkaná a milovaná, musí po jeho smrti čelit nenávisti králových dcer z prvního manželství, především zášti Elišky Přemyslovny, která se rozhodla kráčet ve stopách svého otce a bojovat o moc všemi prostředky. Rejčka, po smrti Rudolfa Habsburského, za něhož se po Václavově smrti provdala, zůstává znovu bez ochrany, vystavena pronásledování nevlastní dcery, která se mezitím stala manželkou Jana Lucemburského. Jako milenka Jindřicha z Lipé nachází soukromé štěstí, tento vztah ji ale zároveň vrhá proti její vůli do soukolí vysoké politiky. Nesmiřitelný konflikt obou královen ukončila až smrt zapuzené Elišky Přemyslovny v roce 1330.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Richenza. Přihlašte se a napište ho.

Paulika419
26.09.2024 5 z 5

Pěkný román.Autor byl nakloněn Elišce Rejčce a vytvořil s ní kladnou hrdinku.Naopak o Elišce Přemyslovně nesmýšlel ani trochu pozitivně .Kde hledat pravdu ? To je bohužel dávná minulost.

pedroK
15.09.2024 5 z 5

Skvělá, čtivá kniha, díky ní jsem se dostala ke spoustě historickým reáliím a vztahům, které mi nebyly známy, politika, rivalita obou Elišek, vztahy u dvora. Bavilo a klidně po letech přečtu zas.

nero 13
24.10.2022 4 z 5

Richenza nebo také Eliška Rejčka je asi spolu se svou protivnicí Eliškou Přemyslovnou literárně nejvíce zužitkovanou ženskou postavou našich dějin. Není se co divit obě žily v bouřlivém období které nastalo po vymření Přemyslovců, k nimž obě patřily, a obě se dění té doby aktivně účastnily.
Byl jsem zvědavý jak se tohoto tématu chopí Antonín Polách, neboť tuto dobu mám docela načtenou a jsem celkem spokojený, bylo znát že Polách byl při psaní hodně ovlivněn paní Ludmilou Vaňkovou ale to mi nevadilo protože tvorbu paní Vaňkové mám rád, váhal jsem mezi čtyřmi a pěti hvězdami a musím dát čtyři, protože jsem ke konci knihy při vyprávění o Závišovi z Falkenštejna opět narazil na ten nesmysl že byl popraven naostřeným prknem, popravovalo se Plknem, což byl popravčí meč nebo sekera.

Kniha Richenza v seznamech