Říše přehled

Říše
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493841/bmid_rise-EP2-493841.jpg 4 42 42

Jaké by to bylo, kdyby se dějiny dvacátého století udály jinak? Mělo by to vůbec vliv na obyčejného člověka? Antiutopický román Říše odehrávající se v alternativní realitě, kdy nacisté vyhráli válku, vypráví příběh osmnáctileté Elišky Procházkové, studentky gymnázia, která si stranickou propagandou národního socialismu příliš hlavu neláme. Proplouvá životem docela obyčejně a na svět hledí s ironickým humorem a naivitou. Normální dívka v normálním městě. Tedy až do té doby, než objeví mrtvé tělo knihkupce, jemuž přišla vrátit knihy, které se k ní v první řadě vůbec neměly dostat. Eliška je brzy semleta totalitním režimem, jehož si doposud nevšímala. Je vydírána, je donucena potlačit své morální přesvědčení, je využita jako pouhý nástroj. Aniž by o cokoliv žádala, stává se důležitou postavou velkých dějin a směřuje k tragickému konci.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Říše. Přihlašte se a napište ho.

Langosh
13.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Napínavé až do konce. Byť ten konec se dal čekat, mě ten závěr nepřekvapil, spíš jsem celou dobu čekal, kdy to přijde. No jo no, kdyby se pořád držela intuice a nenechala se zblbnout, tak by to tak nedopadlo. Však bylo celou dobu jasné, o co mu jde. Proč by mu gestapo vyhodilo barák do povětří, ti by ho spíš někde na služebně odkráglovali. Tohle je styl odboje. Nechápu, že tu většina píše, že ten závěr nečekal. Asi se nechali zblbnout srdceryvnými výjevy gestapáka, stejně jako hlavní hrdinka :D Škoda jen, že si autorka nedala práci s tím více popsat ten svět. Ale přečteno skoro jedním dechem. Dobrá jednohubka.

Marekh
09.09.2024 5 z 5

Jedná se o antiutopický román odehrávající se v alternativní realitě, kdy nacisté vyhráli válku. Nepochybně zajímavý námět a příběh, který se mi líbil.

Hlavní postavou je ELIŠKA PROCHÁZKOVÁ (18 let), která je studentka gymnázia. Má mladšího bratra SEBASTIANA a psa Blondiho, který je křížencem.

Eliška ráda navštěvuje knihkupectví, které vlastní pan Kroll, který ji půjčuje zakázané knihy. Jednoho dne Eliška nalezne mrtvého knihkupce, kterému přišla vrátit knihy. Od této chvíle je vydírána.

Líbilo se mi, že se v knize nacházely deníkové záznamy a také básně, které napsal Sebastian. Celkově se kniha četla dobře.

Závěr knihy je hodně napínavý a překvapivý.

V závěru knihy se nachází EPILOG.

Kexina
02.08.2024 4 z 5

(SPOILER) Námět knihy sám poskytuje dost omezený prostor, ale autorka jej využila opravdu naplno, takže knížka se četla velmi dobře. Osobně mi trochu vadila hlavní hrdinka, která se často chovala velmi nereálně a na údajně 18letou hodně naivně a hloupě.
Závěr bohužel jedno velké klišé, což mě dost zklamalo. I tak se mi ale líbí autorčin styl, takže časem dám šanci i dalším knihám.

Lvi na výsluní a další knižní novinky (22. týden)

29.05.2022

Kniha Říše v seznamech