Rivers of Babylon přehled
Peter Pišťanek
Rivers of Babylon série
1. díl >
Román Rivers of Babylon vzbudil nebývalý čitateľský a kritický záujem. Pišťanek v ňom expresívnym jazykom s využitím rôznych štýlových vrstiev opisuje pre slov. literatúru netradičné prostredie bratislavského podsvetia, ktoré zaľudňujú postavy drobných i väčších podvodníkov a prostitútok. Jedinou ambíciou týchto ľudí je spríjemniť si život, čo v ich chápaní znamená oklamať, využiť či zničiť tých ostatných. V tomto svete sa svojou primitívnou a priamočiarou túžbou po moci a peniazoch čoraz viac presadzuje hlavná postava, dedinčan Rácz. Niekde v pozadí týchto činností, ktoré postavám zapĺňajú celý život, sa odohráva revolučná zmena roku 1989. Inšpiračné zdroje pre tento román nájdeme v tzv. poklesnutých žánroch – aj Pišťanek kladie dôraz najmä na priamočiarosť rozprávania a rýchly spád deja. Namiesto psychologizácie sa prikláňa k extrovertnému typu písania. Odosobnene, lakonicky, no presne konštatuje skutkový stav vecí, hoci predmetom jeho rozprávania sú neraz bizarné, groteskné situácie.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rivers of Babylon. Přihlašte se a napište ho.
Pišťanek v RIvers of Babylon dáva asi nejvýstižnejšiu definíciu slovenských náckov, smerovoličov, čitateľov dezinformačných médií, či pseudovlastencov, ktorí sa tvária ako ti najväčší Slováci: "Tento malý národ s umelo hypertrofovanou a nepochopiteľnou národnou hrdosťou je národom nepochopených a svetom zneuznaných géniov, dumá. Všetci sa cítia byť niečím lepším, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Mohol svetu priniesť najgeniálnejších umelcov, baletky, vedcov - aspoň sa tak tvári. Prečo nikdy nepriniesol, to je otázka. Nepochybne tento národ netvoria iba paraziti a hlupáci, ale i statočne a inteligentne pracujúci ľudia. Vtip je však v tom, že on, Hurensson, sa s nimi ešte nikde nestretol a nestretol sa ani s dákou známkou ich existencie."
Inak sa kniha skvelo číta, je srandovná, mierne absurdná a hlavné horká, podobne ako zbierka noviel Mladý Dônč. Teším sa na dvojku a trojku.
Kniha ma v 90.rokoch zaujala len tým , že dovtedy nebolo možné u nas takéto knihy vydať. Vulgárny štýl plný násilia a brutality. Nemá žiadnu umeleckú ani historickú hodnotu.
V súčasnosti to dávať deťom ako povinné čítanie ma vyznam len v kontexte ukážky kam až literatúru môže klesnúť.
Kniha Rivers of Babylon v seznamech
1991 | Rivers of Babylon |
2002 | Roger Krowiak |
1999 | Sekerou a nožom |
1999 | Rivers of Babylon 3 alebo Fredyho koniec |
2008 | Mladý Dônč |
Popravde, nepoznám do detailov porevolučné pomery v Bratislave a teda neviem posúdiť, čo všetko je vymyslené a čo vychádza z reality, no kniha je výborná sama o sebe, ako žánrová historka z podsvetia a zároveň kus skvelo zvládnutej literatúry so svojským a veľmi zábavným jazykom. Zasvätený si ju zrejme užijú ešte o kus viac.