Roky v kruhu přehled

Roky v kruhu
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204745/bmid_roky-v-kruhu-Vy5-204745.jpg 4 69 69

Proslulý autobiografický román národní umělkyně Jarmily Glazarové vychází již ve čtrnáctém vydání. Je to její první dílo – a dokonce v tom smyslu, že nemělo své předchůdce ani v povídkách či jiných literárních formách, jimiž by autorka zkoušela a pěstovala svůj talent. Vznikalo vlastně bez zřetelného umělecky tvůrčího záměru. Románem, dílem literárním, které předstupuje před čtenářskou veřejnost, se stalo teprve na popud přátel. "Teprve když větší část knihy byla napsána, jsem si uvědomila, že tady vyrostl pod mou rukou obraz osobitého života, který by mohl poutat svou svérázností. Že je to vlastně kniha, která by veřejně oslavila pilný, obětavý a nenáročný život lékaře na venkově. Která by vyprávěla o práci, o lásce a přátelství a oslavila krásu tichého života v uzavřeném prostoru domova. Která by vyprávěla o kraji, krásném a smutném po zpustošení hospodářskou krizí, a o jeho prostých, chudých lidech."... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Roky v kruhu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

Kokoska92
21.04.2024 5 z 5

Bůh ví, jak jsem všecky, i ty nejprostší domácí úkony měla ráda. Snad pro ten pravidelný řád, v němž se vracely a s nímž spolutvořily volný a bezpečný tok našeho života.

Krásná oslava každodennosti a návod, jak se i v těžkých časech radovat z maličkostí. Vím, že tato knížka asi neosloví každého, ale mě moc pohladila po duši.

Filomena1961
19.03.2024 4 z 5

Autobiografický vzpomínkový román harmonického manželství, které autorka prožívala se svým mužem o mnoho starším vesnickým lékařem na Ostravsku. Manžel zemřel a spisovatelka přišla o všechno , co měla ráda a aby extrémně náročnou životní situaci zvládla, tak si touto knihou evokuje šťastnější léta klidného, harmonického manželství a zaznamenala v ní nejen idylický rytmus života, ale také dopad krize a nezaměstnanosti na rodiny horníků i jiných lidí postižených chudobou. Knihu jsem si se zájmem přečetla, nakonec Ostravsko je můj rodný kraj.


maryzka
18.10.2023 3 z 5

Knihu jsem četla když mi bylo asi 10.let a byla u nás z nostalgie, neboť ji ráda četla moje babička. No nijak mě nenadchla a to jsem četla a přečetla pouze kapitolu ,,Jaro" Nyní jsem ji četla celou a nějak mě nenadchla- popisek života autorky se soužití se starším mužem, hledání smyslu života v domácnosti, přírodě, s dětmi, které se zvou ,,strávníci a lidé na okraji společnosti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1938 - Baťova literární cena


Kniha Roky v kruhu v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených100x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených9x
v Knihotéce96x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x