Rostliny cestovatelky přehled
Émilie Vast
Prý nemůžeme zažít žádné dobrodružství, když pořád trčíme na jednom místě. Kdo? Přece my, rostliny. S kořeny uvízlými v zemi prý sedíme doma jako pecky. Jenže taková pecka je často větší dobrodruh než leckterý dvou-, čtyř-, šesti- či osminohý cestovatel. A to ani nemluvíme o statečných létajících semínkách či neohrožených poutnících z rodiny lopuchů! Ti se nezaleknou ani divých šelem — klidně jim skočí na hřbet a svezou se desítky metrů daleko. A to není všechno. Drobné bobule ostružin se nechají dobrovolně pozřít zvířetem, bez bázně se pustí labyrintem jeho trávicího systému, aby po čase vyšly ven jako holá semínka. V úplně neznámých končinách! Jestli toto není dobrodružství, pak už nevíme.... celý text
Literatura naučná Příroda, zvířata Přírodní vědy
Vydáno: 2020 , HostOriginální název:
Plantes vagabondes, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rostliny cestovatelky. Přihlašte se a napište ho.
Kniha přesně podle mého gusta. Miluji ty čisté linie kreseb! Jen škoda, že už nemám malé děti, kterým bych mohla knihu pořád dokola předčítat.
Na první pohled se mi nelíbila, ale na ten druhý už ano. A moc. Jednoduše, ale ne na úkor srozumitelnosti, jsou zde popsané způsoby "cestování" rostlin. I ilustrace mě oslovily. A Bambulka u čtení vydržela, dokonce chtěla číst pořád dál a dál.
Knižní novinky (6. týden)
02.02.2020
Kniha Rostliny cestovatelky v seznamech
Krásně zpracovaná kniha, kterou si můžeme opakovaně prohlížet s dětmi. Rozdělená podle typu "cestování", s příklady konkrétních druhů rostlin. Doplněné zajímavosti předávají ucelený pohled na pohyby a přemísťování rostlin. Skvěle se hodila na domškolácký projekt k přezkoušení.