Rozbité světy přehled
Markéta Prášková
PŮSOBIVÝ PŘÍBĚH INSPIROVANÝ SKUTEČNÝMI UDÁLOSTMI Z OBDOBÍ STRHUJÍCÍCH DĚJINNÝCH ZMĚN V ČESKOSLOVENSKU Píše se začátek roku 1945, poslední válečná zima. Němci již cítí v ovzduší prohru, přesto opět organizují transporty Židů do koncentračních táborů. Dvanáctileté Danušce tak odjíždí poslední příbuzná, která jí v Praze zůstala, její matka. Osamocená dívka se bez přátel a rodiny musí spolehnout jen sama na sebe a každý den statečně bojovat o přežití. S nadějí očekává brzkou porážku Němců a vyhlíží návrat svých blízkých. Šťastné období poválečné svobody ovšem končí dřív, než mohl kdokoli předpokládat. Již dospělá Daniela se navíc pouští do nebezpečného pátrání po velkém rodinném tajemství. Pomoci jí může jediný člověk, milovaný muž, kterého před lety ztratila.... celý text
Romány Válečné Literatura česká
Vydáno: 2023 , MOBA (Moravská bastei) , AudiotekaInterpreti: Claudia Vašeková
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozbité světy. Přihlašte se a napište ho.
Dvanáctiletá Daniela zůstává po transportu maminky úplně sama ve válečné Praze . Náhodou se seznámí s o něco starším Cyrilem , díky kterému se jí podaří těžké období přežít ...
Příběh nejen o válce , ale také o hrůzách nastupující totality a v neposlední řadě o obrovské odvaze , loučení a návratech. Úžasná kniha .
Já její knížky opravdu můžů:
Jsou faktograficky přínosné, jazykově nevyčnívají, nesedneš si z toho na zadek. Upřímnost hned zkraje, já vím. Ale přesto si zaslouží 5 hvězd. Není to totiž napsané pateticky. Spíš babičkovským stylem ctící dobu.
Samotná druhá světová plus komunisti jsou dost hrůza, ne?- nepotřebují patos.
V kostce vám můžu prozradit, že jde o střípky ze života obyčejných lidi v Praze ke konci války a v raném komunismu. Charaktery jsou sice šablonovité, ale přilneš k nim. Celou dobu mě cvrnkal do nosu pocit, jakoby šlo o vyprávění mojí babičky, takže odpouštím maličko nevěrohodný konec a oceňuji už zmiňované fakta o válce v Praze. Byly pro mě tak obohacující, že neváhám s plným hodnocením. A vkusně do nich zakomponovala osudy malé holky, která zůstala sama a dokonce se lehce dějem zavlní romantická linka, to jsem neřekla, že jo?
Nebo spíše až v komunismu roztančí a uzme chvilku reflektory v příběhu pro sebe.
Poslouchala jsem v Audiotecé a půlku knihy mi vadil přednes Markéty Práškové, pak jsem si zvykla.
Kniha Rozbité světy v seznamech
boj o přežití 50. léta 20. století milostné vztahy Pražské květnové povstání (1945) okupace Československa pro dospívající mládež (young adult) holokaust, holocaust bombardování Prahy 1945Autorovy další knížky
2022 | Balada o snech |
2023 | Rozbité světy |
2020 | Prokletá pevnost |
2024 | Ester |
2022 | Kniha stínů |
Nádherně napsaná kniha o těžkých válečných a poválečných časech v naší kotlině.Četla se sama.Napínavá,něžná i drsná.