Rozehraný život přehled
Lubomír Kaválek , Jan Novák
Lubomír Kaválek byl jedním z největších českých šachistů všech dob – a jeho paměti nazvané Rozehraný život nabízejí fascinující vhled do jeho života. Kaválkova šachová kariéra slibně začala v Československu a vyvrcholila v USA, kam po sovětské okupaci v roce 1968 už jako mezinárodní velmistr odešel. Stal se trojnásobným šampionem Spojených států, novou vlast reprezentoval na mezinárodních turnajích a šachových olympiádách, v polovině 70. let patřil do první světové desítky. Roku 1972 se jako sekundant Bobbyho Fischera zúčastnil „zápasu století“, významné bitvy studené války, v níž excentrický Američan slavně porazil mistra světa Borise Spasského z SSSR. Kaválek vypravuje svůj životní příběh velmi poutavě a se smyslem pro humor, bere ohled na čtenáře, kteří pravidla šachu neznají, proto neobtěžuje rozbory partií, přesto dovede dramatičnost bojů na šachovnici přenést i na ty, kteří se jich sami nikdy nezúčastnili. Literární formu dal memoárům Jan Novák, který se s Lubomírem Kaválkem dlouhá léta přátelil.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozehraný život. Přihlašte se a napište ho.
Nedokončená partie, přesto dává šach mat!
Člověk ani nemusí umět hrát šachy, ale díky plastickému popisu doby, šachového prostředí a portrétů šachistů i 'šachových kondelíků', má pocit, že v tom jede taky.
Pro srovnání že stejného období tření mezi Východem a Západem na pozadí šachových soubojů: Johnson D. - Bílý král, rudá královna.
Výborná synergie Kaválkova minořádně bohatého života (nejen šachového) a Novákova vypravěčství. Povinná četba pro každého šachistu, kterého zajímají dějiny šachových turnajů a zápasů v letech 1955-2010.
Válka dvou královen, Tvoje vina a další knižní novinky (19. týden)
07.05.2023
Kniha Rozehraný život v seznamech
Výborná, biografie jednoho našich nejlepsichh šachystu Lubomíra Kavalka kniha pojednává, o jeho začátcích jeho růstu emigraci o setkání a geniálním Boby Fiserem kterému dělal sekundanta, pri výteznem boji o Mistra světa. Jako šachystu mne kniha velmi zaujala rád se k ní někdy zase vrátím.