Rozhřešení přehled
Jonathan Franzen
Široce rozvrstvený psychologický román, v němž autor líčí v časovém limitu jednoho roku rozpad rodiny a zásadní problémy, jež do každého lidského života vnáší stáří. Autorův zájem se soustředil na členy průměrné středostavovské rodiny z amerického Středozápadu, rodiče a tři dospělé děti, z nichž především matka nese celou tíži péče o starého a valem chátrajícího manžela. Pětasedmdesátiletá žena se úporně snaží nepřipouštět si fatálnost změn, které do dosavadního života vnáší mužova choroba, před sebou i před dětmi chce zachovat zdání, že vše je jako dřív. Její jedinou touhou je prožít společné Vánoce v rodinném domě se všemi svými dětmi, a k tomu účelu vynaloží během roku nesmírné úsilí. Děti, z nichž každé má svůj život nějakým způsobem komplikovaný a zčásti neúspěšný, netouží po návratu do zatuchlého maloměstského prostředí a nechtějí si ani připomínat otcovu odtažitou a tvrdou výchovu, nakonec ale společné Vánoce podstoupí. Všichni sourozenci si uvědomí, že to jsou opravdu poslední společné Vánoce a šokováni konfrontací se současnou situací se začnou dívat na rodiče i sebe navzájem s větším pochopením. Otcův stav je ale natolik neúnosný, že nic se už nedá vrátit nazpátek a zůstává jen úkol, zařídit nutné změny nejméně bolestivým způsobem. Trpké drama rozpadu rodiny, celoživotního nepochopení a vzájemného míjení generací, je syrovým ironickým obrazem mezilidských vztahů v současné značně cynické společnosti.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2004 , Ikar (ČR)Originální název:
The Corrections, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozhřešení. Přihlašte se a napište ho.
Citlivé a napjaté tkanivo rodinných vztahů, kde se každý z pěti protagonistů topí ve své osobní bažině akcelerujících problémů, citových zmatků a nenaplněných očekávání či ambicí. Stáří a postupující nemohoucnost rodičů, vyhrocená vážnou nemocí otce, po počátečním stadiu popírání a chaosu nakonec jako šance k přeskupení v rodinných "škatulích" a smíření... takový mírný a celkem uvěřitelný happyend.
Román nabitý množstvím paralelních zápletek a více či méně divokých, někdy až absurdních zvratů...ale odmyslíme-li si tu vyhrocenost a pestrou přehlídku nejrůznějších možných potíží, zůstává dobře a barevně napsaný psychologický román o složitosti vztahů, jakou bychom našli nejen v amerických rodinách, po hlubším nahlédnutí pod vnější fasádu spořádanosti a soudržnosti.
(SPOILER) „Velký americký román“, kterým se Franzen v roce 2001 proslavil, protože ještě před 11. zářím vystihl řadu problémů, s nimiž se americká společnost v dalších letech potýkala. Především je to ale psychologická drobnokresba Lambertových, celkem obyčejné americké rodiny, která se ale ocitla na pokraji zhroucení zrovna ve chvíli, kdy si stárnoucí matka přeje mít všechny děti, které už dávno žijí své životy na východním pobřeží, ještě jednou na Vánoce pohromadě doma na Středozápadě. Schází se pět lidí, z nichž každý má trochu jiné trápení, ale všichni se mají prachbídně a dochází jim síly. Matka je frustrovaná ze soužití s tvrdohlavým otcem, dříve trochu despotickým, nyní upadajícím do parkinsonské demence. Gary na první pohled žije americký sen, ale scény z jeho domu jsou příjemné asi jako řezání skalpelem zaživa – vyhořelý manžel, manipulativní manželka, děti závislé na televizi… Jeho mladší sourozenci se životem zmateně proplétají, Chip jde od fiaska k průšvihu a Denise se sice pracovně daří, ale vztahově si počíná jako slon v porcelánu a zanechává po sobě (i v sobě) emocionální spoušť. Franzen plasticky líčí všechny možné způsoby, jak si lidé v rodině mohou (nenásilně) ubližovat – neporozuměním, z frustrace nebo deprese, ze starých křivd, nebo i zcela prostými naschvály. Píše stylem, jako by člověk s Lambertovými seděl u vánočního stolu a zachycuje i zdánlivě nepodstatné útržky každodennosti, a to hluboce, chápavě, leckdy břitce a vtipně, až je to někdy dost přitažené za vlasy (litevská epizoda). Je tedy možné život a vztahy „opravit“, dosáhnout „rozhřešení“? Úplně asi ne, ale i svízelná životní dilemata mívají racionální řešení. (9/10)
Ocenění knihy (2)
2002 -
James Tait Black Memorial Prize
(Fiction Award)
2001 -
National Book Award
(Fiction)
Kniha Rozhřešení v seznamech
stáří americká literatura rodina USA (Spojené státy americké) manželství osudy lidí rodinné vztahy psychologické romány stárnutí rodiče a dětiAutorovy další knížky
2013 | Svoboda |
2004 | Rozhřešení |
2017 | Purity |
2022 | Križovatky |
Koupila jsem si ji v antikvariátě, po té co jsem byla nadšená ze Svobody. Tady se mi ukázalo, jak je důležitý rozpoložení, v jakým jsme, když něco čteme. Nejdřív jsem ji odložila, nemohla jsem se soustředit a připadalo mi to náročný. Po druhý super.