Rozjímání nad aramejskou modlitbou Páně přehled
Václav Loukota
O modlitbě Otčenáš bylo již napsáno mnohé. Tato kniha si dává za cíl sestoupit k semitským pramenům této biblické modlitby a rozjímat nad ní v duchu mystické židovské tradice, která od nejstarších dob posvátné texty doprovází. Dle této tradice má v bibli každá maličkost svůj význam – příběhy, jednotlivá slova, číselné symboly i tvary písmen, to vše má původ v Bohu. Text modlitby, nad kterou se v knize rozjímá, vychází z rukopisů Sinaiticus a Curetonianus, raných překladů do aramejštiny psaných v syrském písmu. Tyto rukopisy časově předcházejí starověký syrský překlad Pešita z 5. století.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozjímání nad aramejskou modlitbou Páně. Přihlašte se a napište ho.
Velmi zdařilý pokus o (nejen)kabalistický výklad Otčenáše. K tomuto tématu soudím velmi zdařilý počin. Autor se pokoušel omezit subjektivní výklad na minimum, přesto je to osobité i osobní dílo. Děkuji za něj. Když si vezmu kdo a co napsal tak se nestačím divit v jak úžasné době žijeme.
Kniha Rozjímání nad aramejskou modlitbou Páně v seznamech
Otčenáš exegeze Bible aramejština evangelia interpretace textu
2011 | S Theodorem o hieroglyfech |
2012 | S Theodorem nejen o hieroglyfech |
2017 | Rozjímání nad aramejskou modlitbou Páně |
2018 | Na počátku prvního dne – Úvahy o tajemství světa a člověka ve světle první biblické věty |
Tak trochu jiný pohled na modlitbu Otčenáš...Velmi zasvěcený a neotřelý výklad, jdoucí až ke kořenům křesťanství pokud je autor katolický kněz, tak klobouk dolů.