Rozmarná léta českého filmu přehled
Jaroslav Sedláček
Kniha popsaná s Rozmarnými léty českého filmu od roku 1989 - 1998. Kniha odpovídá na otázky: jak se Tomu Cruisovi natáčelo v Praze? - Který český film 90. let měl nějvětší návštěvnost, který byl nejdražší a který naopak nejlevnější?
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozmarná léta českého filmu. Přihlašte se a napište ho.
Spíš čtivě pojatý přehled než nějaký hloubkový rozbor, tím pádem vhodný i pro laické čtenářstvo. Autor spíš informuje o okolnostech vzniku jednotlivých filmů než aby je kriticky analyzoval, ale i to má samozřejmě svůj význam. Text osvěžují časté citace tvůrců a fajn je i osvětlení širších souvislosti: událostí okolo transformace Barrandova nebo karlovarského festivalu. Informačně přínosná kniha, ale pro zapálené cinefily bude vhodnější analytičtější práce Andreje Halady z roku 1997.
Kniha Rozmarná léta českého filmu v seznamech
Knižní verze TV dokumentárního seriálu. Ale jo, ujde to. Není to kritická reflexe, spíš vyprávění o tom, jak a co se tehdy točilo, různé zajímavosti, vyjádření tvůrců... Škoda, že nevyšel plánovaný druhý díl (zahrnující léta 1999 - 2009), zřejmě z finančních důvodů.