Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou přehled
Martin Řezníček
Mnozí si myslí, že Ameriku znají, málokdo ale tuší, že ji za svůj život plně nepozná ani leckterý Američan. Experiment trvající už dvě a půl století zbytek světa fascinuje. Martin Řezníček se takřka každý večer po dobu pěti let pokoušel divákům přiblížit změny, jimiž země prochází a které jsou možná nejhlubší za několik posledních dekád. Na Manhattanu radil Henrymu Kissingerovi s výběrem kravaty před rozhovorem o Václavu Havlovi. V Texasu strávil během hurikánu týden v bahně a dešti s lidmi, kteří přišli o vše kromě naděje, že bude líp. Z kuloárů Kongresu informoval o testech pevnosti americké demokracie, ze Silicon Valley o bezprecedentní technologické dominanci. Z Baltimoru během rasových nepokojů referoval o tom, jak se společnost založená na pravidlech a zákonech dokáže během jednoho odpoledne přetavit v totální anarchii s násilnostmi a rabováním. Kniha přibližuje barvité příběhy, které dohromady tvoří americkou výjimečnost. Místy vyvrací, jinde potvrzuje stereotypy, jež o USA máme – prostřednictvím lidí s českými kořeny, ale i těch, kteří o Česku nikdy neslyšeli. Vše v době klíčových tektonických posunů symbolizovaných prezidenty Obamou a Trumpem.... celý text
Literatura česká Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: 2021 , RadioservisInterpreti: Martin Řezníček
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou. Přihlašte se a napište ho.
Tuhle knížku už mám doma skoro dva roky, ale až teď, pár týdnů před dalšími americkými prezidentskými volbami, na ni přišel ten správný čas. O tom, komu bych jako Američan dala svůj hlas, jsem měla jasno už před jejím přečtením a nic se na tom nezměnilo, ale minimálně mi to pomohllo ne snad úplně pochopit opačnou volbu, ale aspoň se na volby optikou druhé strany podívat. Zároveň jsem si hodně rozšířila obzor mého vnímání Ameriky vůbec. Spousta informací pro mě byla nová, třeba typicky americké učení dějepisu pomocí příběhů, stěhování po cele zemi nejen za prací nebo vysokoškolským vzděláním, ale i za vzděláním mladších dětí, uvědomění si, že Amerika vděčí za status hospodářské velmoci kromě jiného historicky také otroctví.
Jak sám autor v předmluvě doporučuje, hodně jsem googlila, abych si našla o nakousnutých tématech něco víc. A tak jsem objevila Stahl House, tak podobný mé milované vileTugendhat, který
mě nadchnul stejně jako Cliff House se svou pestrou historií a úžasnými lázněmi Sutro Baths. Při čtení kapitoly Trumpova volební noc jsem byla skoro stejně napnutá jako při sledování přímého přenosu v noci před 8 lety. A nejsilnější pro mě byla kapitola Střelné zbraně s popisem "cvičení mimořádných událostí".
Martina Řezníčka si velmi vážím jako moderátora a zpravodaje a i jeho knižní prvotina mě hodně bavila.
"Tak, milá Ameriko, ať má jednou i tvůj příběh happy end! Máš ho přece tak ráda. Godspeed!"
Pohled liberálního novináře na rozdělený americký svět, ve kterém se ovšem stále najdou okamžiky s potenciálem společenské soudržnosti. Oceňuji snahu o nadhled a popis nejen liberální (mainstreamové) části, ale zejména konzervativní části amerického obyvatelstva, která je čím dál více skeptická vůči (liberálním) elitám z hlavního města a obrací se víc k zavedeným ústavním zvyklostem, jež považují za nedotknutelné. I když jistý otřes úcty k autoritám a ústavnosti žel postihl USA, což autor v knize také zmiňuje.
Cením si i snahy pochopit a uchopit důvod, proč je Trump dnes tak populární pro nemalou část USA, aniž by argumentace obsahovala pouze slova jako populismus, krajní pravice nebo radikalismus, která je čím dál častější u liberální novinařiny a je zcela primitivní a nevypovídající, spíše to vypovídá o aroganci těch novinářů, lenosti zkusit pochopit hloubku myšlení opačného názorového spektra.
Suma sumárum se jedná o zajímavé čtení, a ač nejsem liberál, se spousty myšlenek se s autorem i celkem shodnu, nebo alespoň je to impuls k zamyšlení a k debatě. Knihu doporučuji i lidem, pro které je americký politický život španělskou vesnicí.
10 nejprodávanějších eknih (duben)
10.05.2020
10 nejprodávanějších eknih (březen)
06.04.2020
Knižní novinky (12. týden)
16.03.2020
Kniha Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou v seznamech
Svým nízkým hodnocením nikterak nesnižuji osobu pana Řezníčka, kterého si vážím, nebo čtivost jeho knihy. Určitě mnoho čtenářů nadchne a v mnohém poučí. V mém případě jsem se ovšem nedozvěděl příliš mnoho nového a kniha mi tak spíše jenom připomněla mnoho událostí, na něž se v posledních dynamických let zapomnělo, což je také užitečné.