Rozum a cit přehled
Jane Austen
Anglicko na začiatku 19. storočia vyzerá ako rozľahlý park, domácke sídla a v nich šťastní a láskaví ľudia. Ale všetko nie je také idylické, ako to vyzerá. Pani Dashwoodová so svojimi tromi dcérami – Elinor, Mariannou a Margaret – sa po manželovej smrti musí vysťahovať práve z takého útulného sídla. Všetok majetok totiž zdedil John, Dashwoodov syn z prvého manželstva. Nový domov nájdu u vzdialeného príbuzného Sira Johna Middletona, no starosti s dvoma dcérami na vydaj jej zostanú. Do rozumnej Elinor sa zahľadí bohatý a láskavý Edward a ona sa snaží utajiť svoj cit pred matkou i sestrami, o citlivú Marianne prejaví záujem plukovník Brandon. Ktorá z týchto dvoch lások bude naplnená? Zvíťazí rozum alebo cit?... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2007 , Slovart (SK)Originální název:
Sense and Sensibility, 1811
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozum a cit. Přihlašte se a napište ho.
![Marie.Mach Marie.Mach](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/399256/m_marie-mach.jpg?v=1738524417)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
(SPOILER)
Moc hezké čtení. Knížka se čte samo a na tu dobu je to krásný příběh. Dávám tři hvězdy, protože jsem očekávala trochu více dle recenzí.
Čtení mě bavilo ale tak nějak povrchně. Když jsem dočetla nezanechalo to ve mně nic. Když to srovnám třeba s Větrnou hůrkou, kterou mám v sobě i dlouho po přečtení, tak zážitek je nesrovnatelný. Znovu se k ní nejspíše nevrátím, ale určitě stála za přečtení!
Jo a jediný jakože COŽE? To jsem fakt jediná kdo od začátku doufal že Elinor skončí s plukovníkem ?
![uxor uxor](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/491878/m_uxor.jpg?v=1729596534)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nebudu psát žádná moudra, já osobně knihy Jane Austenové miluji.
Opravdu nutně potřebuji stroj času, klidně i ojetý. Zn: Spěchá
Chtěla bych navštívit paní ( vlastně slečnu) Austenovou, vidět kdy, kde a jak žila, jaká vlastně byla. Co jí trápilo a o čem přemýšlela......
Rozum a cit? Všichni musíme celý život volit i dnes. A nejen v lásce.
Tak se nechme pohladit krásným příběhem a na chvíli se odpoutejme od reality všedniho dne.
A nebuďme pyšní a nemějme předsudky.
Film je božský.
Knižní novinky (49. týden)
05.12.2021
Knižní novinky (30. týden)
25.07.2021
Kniha Rozum a cit v seznamech
v Přečtených | 4 117x |
v Mé knihovně | 1 271x |
2007 | ![]() |
1996 | ![]() |
2007 | ![]() |
2009 | ![]() |
2006 | ![]() |
Od autorky jsem v roce 2017 přečetl knihu PÝCHA A PŘEDSUDEK a po delší době jsem se pustil do četby její prvotiny ROZUM A CIT. Tato kniha se mi také hodí do Čtenářské výzvy.
Kniha má 3 části. Kapitoly jsou krátké.
Hlavní postavou je ELINOR, která má 2 mladší sestry – MARIANNU a MARGARET.
Elinor je rozvážná a ráda kreslí. Marianna je upřímná a častokrát zbrklá ve svých rozhodnutích. Ráda hraje na piano a zpívá. O Margaret se mnoho informací nedozvíme, je v pozadí. Žijí společně se svou mámou paní DASHWOODOVOU.
Paní Dashwoodová jako vdova se stěhuje se svými dcerami na nové místo a seznamují se s novými lidmi. Nový domeček je sice menší, než byly zvyklé v minulosti, ale zato je velmi útulný. Příroda je pěkná.
Časem se Elinor s Mariannou vydají do Londýna.
Zajímavé byly postavy jako například plukovník BRANDON, JOHN WILLOUGHBY, paní JENNINGSOVÁ a další.
V románu máme vylíčena romantická vzplanutí a první lásky dospívajících dívek.
V románu se nacházejí dopisy, což se mi líbilo a dodávalo tomu autentičnost.
Je to romantické čtení a autorčiny knihy jsou určeny především pro ženy.
Autorčiny knihy nejsou úplně to pravé ořechové pro mě, ale myslím si, že ženám se budou líbit rozhodně více než mě a jsou ověřeny již dvěma staletími. Myslím si, že Pýcha a předsudek se mi líbil více než Rozum a cit.
Autorčiny romány jsou čteny hojně také v dnešní době, protože se zabývají tématy, která se týkají i nás – láskou, oddaností k rodině, hrdostí, tlakem společnosti vyžadující konformitu.
Romány spojují hrdinky, aktivní ženy, které samostatně rozhodují o svém životě.
Citáty:
Koho si vážím, toho i miluju, jinak to neumím.
Někdy prostě uvěříte tomu, co ten druhý o sobě tvrdí a velmi často přejímáme mínění jiných a nedáme si práci utvořit si úsudek na základě vlastního pozorování.
… dvě rozumné bytosti proberou za pár hodin všechno, co je ve vzájemných vztazích může zajímat, u zamilovaných je tomu jinak. Ti si neobjasní a nedomluví nic, dokud si to přinejmenším dvacetkrát nezopakují.