Rozvod šestkrát jinak přehled

Rozvod šestkrát jinak
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534653/bmid_rozvod-sestkrat-jinak-65faa7b0d7d2b.jpg 4 48 48

Knížka je volným souborem literárně uměleckých, ale i odborných psychologických pohledů na problematiku rozvodu. Problematiku, která je v našich, jinak často luxusních životech tím nejtěžším, čím můžeme projít. To zvláště v případech, kdy jsou do rozpadu vztahu zaangažovány naše děti. Kolem rozvodů a úpravy péče o děti panuje řada mýtu a omylů, které se v systému péče o ohrožené děti předávají čistě ústní tradicí s potenciálem nenávratně rozrývat životy a vztahy dětí i dospělých. Tato knížka je koláží předních českých spisovatelů, umělců a psychologa, kteří se snaží na tuto problematiku poukázat. Není to faktografie, i když všechny příběhy mají základ v reálných kauzách, ale spíš vykřičník. Chce upozornit na to, co se v našich rodinách a především v hlavách našich dětí děje, aniž bychom si to, jestliže se ocitneme v rozvodovém poli, uvědomovali.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozvod šestkrát jinak. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (12)

loolee
08.07.2024 5 z 5

Těm, co nemají osobní zkušenost dítěte, které prošlo rozvodem rodičů, možná přijde kniha málo rozmanitá, monotematická a děti bez názoru. Ehm. Moje vlastní zkušenost je, že je to právě takové, možná s drobnými obměnami, jak se v knížce píše. Knížku jsem zlouskla během dvouhodinového letu a nebylo mi z ní dobře, na druhou stranu psycholog velmi vhodně okomentoval jednotlivé příběhy.

Takže: 1. ano, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá (dopad na vztahy s rodiči v dospělosti), 2. možná je to teď jiné, ale před x lety, když se naši rozváděli, se mě na názor nikdo neptal a když jo, stejně to bylo každému jedno, a úplně nejvíc rodičům, 3. ano, bránit druhému rodiči v kontaktu s dětmi je ta největší podlost, kterou znám (a ano, dítě se bojí dát najevo své opravdové city, pokud jsou přítomni oba - i ten, co je s ním povětšinou i ten druhý, co ho má pořád rádo) a pokud se tak děje za "pomoci" státu, je to ještě horší, 4. moc toho dítě ani nevypráví sociálním pracovnicím (prostě se stydí, i menší dítě má celkem jasno v tom, co je běžné a má představy a obavy, co ještě horšího by se mohlo stát - třeba odebrání do dětského domova, taky oblíbená výhrůžka).

Pokud se tedy zrovna rozvádíte nebo se k tomu chystáte, buďte prosím tak hodní a nedělejte z dítěte nástroj pomsty. To dítě na to totiž jednou přijde a děkovat vám opravdu nebude (s výjimkou případů, kdy je druhý rodič násilník nebo tak něco podobného).

PetraBery
27.03.2024 3 z 5

Šest povídek o rozvodech, jak děti situaci v rodinách vnímají, doplněné poznámkami psychologa. Šablona jednotlivých příběhů je podobná, přesto je každá jiná. Je zde dobře vidět, jak je důležité při rozchodu rodičů brát ohledy na děti.


SuperSmidrs
08.02.2024 4 z 5

Nijak nenadchne, nijak neurazí, výrazně svou povídkou v dobrém slova smyslu ční Michal Sýkora.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Lvi na výsluní a další knižní novinky (22. týden)

29.05.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rozvod šestkrát jinak v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených62x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených1x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit11x