Rozvoj komunikačních a jazykových schopností: u dětí od narození do tří let věku přehled
Barbora Červenková
Monografie přináší přehled jednotlivých fází osvojování si řeči a jazyka dítětem od narození do tří let věku, včetně praktických návodů k rozvoji komunikace v rámci logopedické terapie. Sumarizuje informace z aktuálních výzkumů a odborných statí z pohledu lingvistického, psycholingvistického i psychologicko-pedagogického. Obsahuje podrobný popis vývoje řeči typicky se vyvíjejících dětí od narození do tří let věku z hlediska obsahové, formální i pragmatické stránky řeči. Kniha je rozčleněna do kapitol věnovaných stadiu předřečového vývoje, stadiu jednoslovných výpovědí, stadiu dvouslovných výpovědí, stadiu holých vět a prvních trojslovných výpovědí, stadiu čtyřslovných výpovědí s rozvitou přísudkovou částí a stadiu souvětí. V každé kapitole čtenář nalezne obecnou charakteristiku daného vývojového stadia a podrobné informace o gramatických, sémantických a syntaktických kategoriích produktivních v každém stadiu vývoje řeči, včetně popisu vývoje použití gest. Části s názvem Cíle terapie jsou pojaty prakticky, obsahují množství námětů k aktivitám. Kazuistiky popisují konkrétní činnosti, které byly aplikovány při individuální logopedické terapii. Publikace je určena logopedům, speciálním pedagogům, pracovníkům rané péče či studentům VŠ pracujícím s dětmi, jejichž vývoj řeči se opožďuje nebo je narušený, a také zvídavým rodičům, psychologům a pediatrům. Autorka je klinická logopedka s dlouholetou praxí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozvoj komunikačních a jazykových schopností: u dětí od narození do tří let věku. Přihlašte se a napište ho.
Velmi dobře napsaná kniha. Popsáno vše do velkých detailů. Pro rodiče, které mají doma "nemluvně" velmi přínosné.
Kniha Rozvoj komunikačních a jazykových schopností: u dětí od narození do tří let věku v seznamech
Autorovy knížky
2019 | Rozvoj komunikačních a jazykových schopností: u dětí od narození do tří let věku |
Kniha je hodně ozdrojovaná, takže lze snadno dohledat další informace. Je psaná pro odborné publikum, ale i pro laika je srozumitelná. Je dobře sestavená. Já ji hodnotím z pozice rodiče, kterému pomohla utřídit myšlenky a dala pár tipů, jak pracovat s rozvojem řeči. Z odborného hlediska hodnotit nemůžu.