Rudá královna přehled
Victoria Aveyard
Rudá královna / Červená kráľovná série
Napínavý světový bestseller, který si mohli přečíst čtenáři již v 25 zemích po celém světě. Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Sedmnáctiletá Mare Barrowová patří mezi Rudé a bere to jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2015 , CooBooOriginální název:
Red Queen, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rudá královna. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
POKUD JSTE TUHLE KNIHU JEŠTĚ NEČETLI, TENTO KOMENTÁŘ OKAMŽITĚ PŘESTAŇTE ČÍST!!!!!!!!!!
VELIKEEEE SPOILERY!!!!!!
Mě TAAAAAAK naštval Maven!
Já a Mare jsme jednoduše jedna duše!
Zabiju ho!
Tuhle knihu je pro mě docela těžké hodnotit, protože na jednu stranu byla hrozně předvídatelná, ale na druhou mě opravdu bavila a měla jsem jí během dvou dní přečtenou. Kniha mi seděla podstatně víc než autorčina další kniha ze série Uchvatitelé říší, kterou jsem v minulosti četla. Styl psaní je opravdu čtivý a kniha mi přišla méně popisná, než Uchvatitelé což bylo fajn.
Autorka znovu vystavěla velmi zajímavý svět a líbilo se mi jak rozřazení na Rudé a Stříbrné tak i další členění podle jednotlivých rodů a schopností. Celkově se mi líbilo i nastínění politické situace a fungování světa. Autorka si s tím opravdu vyhrála a zařadila dost zajímavých prvků.
Jediné větší mínus je celková předvídatelnost příběhu. Pár zvratů mě překvapilo, ale většinu děje jsem odhadla hned jakmile se daná linka začala formovat a dal už jsem jen sledovala, jak postavy postupně odhalují to, co já už dávno vím. Na druhou stranu mi to dalo více prostoru na zaměření se na svět, který v knize vystupuje a jednotlivé postavy.
Postavy byly poměrně sympatické až na ty které být neměly a ty zase skvěle splňovaly svou roli podlých záporáku. I přes velkou předvídatelnost jsem si knihu jednoduše užila a měla jsem ji za dva dny přečtenou. Rozhodně mám v plánu pustit se i do dalších dílů.
Kniha Rudá královna v seznamech
v Přečtených | 2 268x |
láska americká literatura zrada revoluce paláce milostný trojúhelník nadpřirozené schopnosti fantasy kasty, kastovní systém
2015 | Rudá královna |
2016 | Křišťálový meč |
2017 | Králova klec |
2019 | Válečná smršť |
2021 | Zapovězený trůn |
Zaujal mě příběh o světě, který je rozdělený krví. Jeden druh je nadřazený a druhý byl předurčen mu sloužit. Jedni krvácí pro zábavu a druzí aby za ně položili životy. Hlavní hrdinka však zavedený řád narušuje. Stává se záhadným tajemstvím a nebezpečnou hrozbou, která by rovnováhu mohla vychýlit.
Ačkoliv se mi nápad líbí a většinu času se pořád něco děje, měla jsem obtíže se do knížky pořádně ponořit. Chyběla mi tam nějaká vášeň. Připadalo mi, jako kdyby jsem sledovala průměrný film, u kterého si příjemně odpočinu, ale nic ve mě nezanechá.
Ani postavy jsem si příliš neoblíbila. Všechny jsou plné hněvu, závisti a nenávisti. Jejich chování je silně ovlivněno pocitem ublíženosti a snahou dokázat, že jsou něco víc. Každý skrývá tajemství a v určité části knihy musí čtenář čelit takovému množství náznaků, až je to pomalu k zbláznění. Autorka se pokusila o romantickou linku, která by byla moc fajn, kdyby fungovala. Jenže postrádá jiskru. V tom, jak se každý směřuje sám na sebe a své cíle, je těžké uvěřit, že postavy dokážou navázat nějaké pouto.
Mrzí mě, že mě neoslovila ani hlavní hrdinka. Její schopnosti jsou zajímavé a ráda bych se dozvěděla, jak k nim přišla. Ačkoliv je její osud smutný, většinu času se prostě jenom veze a činí hloupá rozhodnutí. Navíc nechápu, jak snadno si dokázala vypěstovat důvěru k tolika lidem.
Teprve až ke konci jsem si trochu oblíbila Cala, který dle mého názoru jako jediný se snaží činit správná rozhodnutí, i když se často nachází v nelehké situaci.
Autorka se opravdu snažila postavit originální svět, ale už mám něco načteno, takže mé nároky jsou vyšší a tudíž vidím, že by některé věci chtělo lépe dotáhnout. Další díly už doma mám, takže příběhu dám ještě šanci. Třeba se autorka trochu vypsala a tento svět zachrání.