Rudé orchideje ze Šanghaje přehled
Juliette Morillot
V roce 1937, když bylo korejské dívce Kim Sangmi čtrnáct let, její osud se změnil. Byla unesena japonskými vojáky a s desítkami dalších korejských dívek a žen přinucena stát se jednou z takzvaných „utěšitelek“ obšťastňujících japonské vojáky. Poznala peklo japonských nevěstinců, ale naděje i mimořádná síla charakteru jí pomohly vzdorovat strašlivému osudu. Ohromující vyprávění o údělu korejských žen v době válečného tažení japonské armády vychází ze skutečných událostí.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2023 , Ikar (ČR)Originální název:
Les Orchidées rouges de Shanghai, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rudé orchideje ze Šanghaje. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Japonci prováděli za války stejná zvěrstva jako nacisti. Možná horší. Škoda, že se o tom víc nemluví. Válka v Japonsku pro většinu Evropanů znamená jen Pearl Harbour a Hirošimu.
Koreu zasáhla krutá japonská okupace ještě dříve a degradovala její občany na něco méněceného. Sangmi zažila to nejhorší, co mohla. Od pobytu v domech útěchy, kam byla unesena Japonci jako čtrnáctiletá a denně znásilňována desítkami vojáků, přes věznění v lágru určeném pro pokusy na lidech až po Hirošimu. A to je jen slabý výčet. Tolik utrpení za pár let. Strašné. A nejhorší je, že se tohle všechno tajilo mnoho let po válce a dodnes se Japonci k tomu vlastně nevyjadřují. A ty týrané ženy upadají do zapomění.
Neuvěřitelné, co dokáže provést člověk člověku. Neuvěřitelné, co dokáže člověk přežít. Těžké téma, které se těžce čte. Styl autorčina psaní tomu nepomáhá, je také těžký, nebo je to překladem.
Kořist, Ty chladné oči a další knižní novinky (11. týden)
12.03.2023
Kniha Rudé orchideje ze Šanghaje v seznamech
v Mé knihovně | 92x |
Přemýšlím, kdy naposledy jsem četla knihu, ze které mi bylo fyzicky tak nevolno. Knihu, kterou jsem musela co 30 stránek odkládat, protože to, co v ní bylo, bylo tak kruté, tak surové a tak neuvěřitelné. Příběh korejské dívky, která si prošla peklem spolu s dalšími dívkami, které byly unášeny, mučeny a znásilňovány ve jménu vyššího principu. Historie, která by se neměla umlčet.