Rudý kříž přehled
Saša Filipenko
Hlavní hrdinka románu, Taťána Alexejevna, stará paní stižena Alzheimerovou chorobou, se pokouší v marném zápase se slábnoucí pamětí převyprávět otřesný příběh svého života. Narodila se v Londýně na začátku 20. let 20. století. Spolu se svým otcem, který se stal diplomatem nového režimu se vrátila do Ruska a po jeho smrti začala pracovat jako písařka a překladatelka pro ministerstvo zahraničí. Byla to doba masových čistek a řada jejích spolupracovníků ze dne na den zmizelo. Taťáně procházelo rukama ohromné množství často šokujících dokumentů: o německých komunistech vydaných na smrt zpět do Německa, o stahování protifašistických knih z obchodů, o ruském velvyslanci ve Francii Nikolaji Ivanovovi, jenž byl kvůli svému kritickému postoji vůči Hitlerovi odvolán a ještě v době, kdy německá armáda pustošila východ SSSR, za antinacismus odsouzen do pracovního tábora. Mezi dokumenty byla rovněž jednostranná korespondence s Mezinárodním červeným křížem...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2019 , Pistorius & OlšanskáOriginální název:
Красный крест, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rudý kříž. Přihlašte se a napište ho.
Náhodné stretnutie mladého muža a 91ročnej starenky. Dva rôzne životy, dva náročné smutné životné príbehy. Štýl stručný, jasný, nič tomu nechýbalo.
Knižní novinky (37. týden)
08.09.2019
Kniha Rudý kříž v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) gulagy stalinismus běloruská literatura oběti komunismu Mezinárodní červený kříž
Dva zajímavé životní příběhy, které se vzájemně propojí v jeden. Chvílemi jsem se při čtení ztrácela a díky zvláštnímu stylu vyprávění mě kniha moc neoslovila.