Rudý Orm: Plavci na západ přehled
Frans Gunnar Bengtsson
Kniha o podnikavém vikingském náčelníkovi. Dobrodružství, která on a jeho přátelé zažijí na svých výpravách na západ, jsou někdy až k popukání, ačkoliv kulisu jim obvykle tvoří řinčení mečů, třeskot štítů a svištění oštěpů.
Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1948 , Družstevní práceOriginální název:
Sjöfarare i västerled, 1941
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rudý Orm: Plavci na západ. Přihlašte se a napište ho.
Na ryšavého Orma som si špeciálne vyhradil čas cez sviatky, kedy sa môžem čítaniu venovať nerušene a veru dobre som spravil. Knihu som odkladal len s nevôľou a dočítal rýchlejšie ako som čakal. Ani na moment som sa nenudil. Štýl akým je napísaná pripomína slávne ságy dávnych čias, no Bengtsson ukazuje svojich hrdinov bez zbytočného pátosu a ich skutky neprikresľuje ani nezveličuje. Vtipne a uveriteľne dokáže navodiť tú správnu atmosféru vikingskej epochy, zmýšľanie vtedajších severanov, ako aj Maurov, či kresťanov. Už sa teším na druhý diel.
Ne že bych se vyloženě klátila smíchy, ale bavily mne ironické popisy počátků křesťanství v severských zemích a myšlenky Orma jakožto drsného Vikinga. Určitě si přečtu časem i pokračování, jen to musím trochu nechat uležet.
Kniha Rudý Orm: Plavci na západ v seznamech
1985 | Zrzavý Orm: Plavci na západ / Doma a znovu na lodi |
1948 | Rudý Orm: Plavci na západ |
1980 | Zrzavý Orm – Doma a znovu na lodi |
Vtipné, svižné, bez politických, genderových či jakýchkoliv dalších pseudopodtónů, prostě knížka, která zaujme, pobaví a rozesměje. Mě tedy určitě! Zvlášť když se jednalo např. o Ormův (nejen) vztah k různým "pánubohům", počínaje Thorem a Ódinem, přes Alláha a Jehovu, až k Ježíši a to podle hesla: Koho chleba jíš, toho bohy vyznávej.
V dnešní zmatené době vskutku osvěžující čtení.