Rusko a Evropa. Díl I. K ruské filosofii dějin a náboženství sv. 1 přehled
Tomáš Garrigue Masaryk
Rusko a Evropa série
1. díl >
Studie o duchovních proudech v Rusku, s podtitulem K ruské filosofii dějin a náboženství. 1. vydání spisů T.G.M. po vzniku samostatné ČSR. Obsáhlé dílo, které se věnuje problematice Ruska od vzniku samostatného státu, až do 1. světové války a revoluce. Stav literatury, kultury, politiky i ruské filosofie.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rusko a Evropa. Díl I. K ruské filosofii dějin a náboženství sv. 1. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Rusko a Evropa. Díl I. K ruské filosofii dějin a náboženství sv. 1 v seznamech
1998 | Sebevražda |
2005 | Světová revoluce: Za války a ve válce 1914-1918 |
2000 | Moderní člověk a náboženství |
1994 | Nová Evropa |
1991 | O demokracii |
Masaryk popisuje dějiny Ruska a v druhé části se zabývá různými ruskými spisovateli a filosofy, kteří nějak stanovovali svůj vztah k Evropě. Nejsou zde žádné Masarykovy myšlenky a analýzy, spíše velmi podrobný výčet ruských myslitelů a názorových proudů Ruska.
Příklad: P. J. Čaadajev (1794-1856): Rusko nedalo světu jediné myšlenky a národ ruský je duševně chorý.
Čaadajev srovnává kulturní postavení ruského národa k Evropě se společenským postavením nemanželských dětí - bez dědictví, bez spojení s lidmi, kteří žili před nimi, nepřidržují se Rusové v svém nitru úkolů, jež byly před jejich existencí.