Růže pro Algernon přehled
Daniel Keyes
Růže pro Algernon patří k nejinspirativnějším příběhům moderní literatury. Už od roku 1959, kdy se poprvé objevila jako krátká povídka posléze odměněná cenou Hugo, nejvyšším čtenářským oceněním v rámci fantastického žánru. Později svůj vlastními životními zkušenostmi inspirovaný příběh Daniel Keyes rozšířil do románové podoby a opět si neústupně stál za jeho zakončením, přestože byl stejně jako v případě povídky nucen najít si nového nakladatele. Od té doby se Růže pro Algernon objevila v nejednom filmovém i televizním zpracování, jako divadelní hra prošla nepřeberným množstvím rozmanitých zpracování po celém světě a mnohými i u nás, inspirovala řadu různě upravených příběhů, hudebních skladeb či alb a v posledních letech byla zpracována také jako francouzský film či jihokorejský a v minulém roce i japonský televizní seriál. Charlie Gordon si v jednom z nejcitlivějších příběhů naší doby podmaní i vás…... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2016 , ArgoOriginální název:
Flowers for Algernon, 1966
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Růže pro Algernon. Přihlašte se a napište ho.

Po audioknize jsem sáhla kvůli doporučení mé kolegyně a také protože se mi kniha hodila do výzvy. Musím hned z kraje říct, že jsem dostala úplně něco jiného než jsem čekala. Označení sci-fi, byť je oprávněné, člověka navede trochu jiným směrem, než o čem kniha ve skutečnosti je. Růže pro Algernon je spíše společenským románem a skrývá v sobě mnohem více, než se na první pohled může zdát. Ačkoliv ze startu má kniha takový optimistický nádech, postupně bylo více než jasné, že se bude jednat spíše o čtení protkané smutkem. Vyprávění ve formě deníkových zápisků umocňuje pocit, jak blízko hlavnímu hrdinovi jste. Budete číst/poslouchat jeho nejniternější pocity a u toho sledovat proměnu z prostoduchého hocha ve vysoce inteligentního muže. Co taková uměle vyvolaná proměna ale může způsobit? Velice chytře a zajímavě napsané a fascinovalo mě hlavně to, jak autor dokázal samotnou změnu popsat tak uvěřitelně. S hlavním hrdinou jsem velmi soucítila a jsem moc ráda, že jsem se ke knize dostala. Růže pro Algernon je velké překvapení a všem rozhodně doporučuji. V audio verzi samozřejmě nemohu opomenout ani skvělou interpretaci pana Potměšila, která je takovou tou pomyslnou třešničkou na dortu.

Nenechte se zmást tím, že kniha působí jako levná červená knihovna. Překrásný příběh je o lidské nátuře, ceně člověka a svým způsobem o dospívání. Přestože jsem celou knihu věděla jak se bude příběh vyvíjet, poslední věta mě dohnala k slzám.
Knižní novinky (4. týden)
17.01.2019
„Tím, co bych mohl udělat pro jiné, ještě nenarozené, jako bych žil tisíce normálních životů. A to stačí.“
„Je jako ostatní děti. Je to hodný chlapec.“
„Teď chápu, že jedním z důležitých důvodů, proč je třeba chodit na vysokou a získat vzdělání, je, aby se člověk naučil, že všechny věci, kterým věřil celý život, nemusejí být pravdivé - a že nic není takové, jaké se to zdá.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
1966 -
Nebula Award
(Best Novel)
Kniha Růže pro Algernon v seznamech
v Přečtených | 4 614x |
v Mé knihovně | 697x |
v Chystám se číst | 1 799x |
přátelství, kamarádství deníky zfilmováno humanismus myši IQ, inteligence mentální postižení Nebula (literární cena) psychologické experimentyAutorovy další knížky
2016 | ![]() |
2023 | ![]() |
Tolik mě odrazoval název i obálka, že jsem se ke knize nemohla dostat. Myslela jsem, že jde o nějaký tuctový román. Nyní vidím, jak jsem se mýlila. Jde o hluboký vhled do lidské duše.
Již po několika stranách bylo vcelku jasné, jak se příběh bude vyvíjet, částečně i jak vše skončí. V ději se tedy neodehrálo nic moc překvapivého. Zajímalo mě, jakým způsobem autor vše uchopí, jak to popíše a jak zapůsobí na čtenáře. Povedlo se mu to mistrně, klobouk dolů. Dokázal pomoci nahlédnout do nitra Charlieho se všemi odbočkami, hlavními cestami i tajnými uličkami. Místy jsem skoro zapomněla dýchat. Perfektní.
Hodně mě upoutalo, jak dítě dokáže milovat své rodiče i přes všechno zlé, co s nimi zažilo. Líbilo se mi, jak autor zachytil lidské vztahy, předsudky ve společnosti, hloupost vzdělaných, neoblomnost přesvědčených nebo jednoduchost obyčejných. Skoro bych si tu knihu hned přečetla znovu.