Rysavá jalovica přehled
Martin Kukučín
Rysavá jalovica je pomerne jednoduché humorné rozprávanie o Adamovi Krtovi, človeku nie zlom, ktorý však má priveľmi rád pálenku, z čoho pochádzajú trampoty: podpitý kúpi starú kravu namiesto jalovice, stretne sa so strašidlom, pomýli si svoj dom s Trnkovým a zažije iné nepríjemnosti. Doslov: Ján Poliak Slovníček vypracovali: Ján Poliak a Miloslav Štěpánek... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rysavá jalovica. Přihlašte se a napište ho.

Opis slovenskej mentality 19. storočia na 64 stranách, spoločne so spoločenskými neduhmi, v súčasnej spoločnosti vždy a znova aktuálnymi. Dielo patriace takpovediac k národnému archetypu.

Kniha má hodně dobře propracovaný příběh a postavy. Styl psaní příběhu je velmi dobrý a skrz celou povídku konzistentní. Moc se mi nelíbily některé urážlivé výrazy a i to jak byla idealizovaná pracovitost. Celkově jsem ráda, že jsem si tuto povídku přečetla.
Zfilmováno
1993 | ![]() |
1955 | ![]() |
1987 | ![]() |
1958 | ![]() |
Klasické dielo, čo dodať. Vtipné, výstižné a nenudiace. Občas je fajn prečítať si niečo takéto, aj keď spočiatku som musel pátrať v pamäti po význame niektorých slov.