S Komenským do komiksu – Únikovka s Amosem přehled
Klára Smolíková
Na únikovou hru se Filipa těšila. Vybrala si ji na oslavu narozenin a ten nápad spolužáky nadchnul. Dokonce i Vavřinec, řečený Vávra, pozvání přijal. Nejsou ve třídě kdovíjaká parta. Ani učitelé u nich neučí rádi. Filipa předem nezkoumala, proč se hra jmenuje „Cesta z labyrintu“. Vlastně jí bylo jedno, jakou únikovku si zahrají, pro všechny to byla premiéra. Dostat se z lodní kajuty ještě šlo, ale další místnosti jsou těžší a těžší, a ne každá nápověda jim pomáhá. Hráči mají podezření, že se hra chová jako živá. Nebo se do ní tak zabrali? Postupně parta zjišťuje, že kromě nalezení klíčů se jim s každou místností otevírají průhledy do života podivného muže v černém, který snad nikdy nespí a neustále má hlavu plnou plánů. Největší hádankou, jejíž rozluštění je klíčem k cestě ven, je totiž sám Jan Amos Komenský. Uniknou z jeho labyrintu? Příběh Filipy a jejích spolužáků se odehrává během jediného dne stráveného únikovou hrou. Pátrání v jednotlivých místnostech však není završeno jen vyřešením hádanky a nalezením klíče, ale také komiksovým příběhem ze života Jana Amose Komenského.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize S Komenským do komiksu – Únikovka s Amosem. Přihlašte se a napište ho.
Četli jsme se synem. Super nápad. Syn se u ní bavil a nenudila ho. Zatím za nás top kniha z autorciny tvorby.
Komiksové zpracování se mi líbilo a zahrát si takovou únikovku by mohlo být super, ale mně osobně se pasáže o Filipě moc nelíbily. Spíš mě rozptylovaly a nudily.
Knižní novinky (47. týden)
15.11.2020
Ocenění knihy (1)
2021 -
Zlatá stuha
(Literární část: Literatura faktu pro děti a mládež)
Kniha S Komenským do komiksu – Únikovka s Amosem v seznamech
životopisy, biografie Jan Amos Komenský únikové hry, únikovky
2015 | Mrtvá šelma |
2014 | Vynálezce Alva |
2015 | H. U. S. (Hus úplně světovej) |
2020 | S Komenským do komiksu – Únikovka s Amosem |
2024 | Osiřelo dítě |
Komiks o životě J. A. Komenského je střídán příběhem dívky Filipy a jejích kamarádů asi jako motivace pro čtení o Komenském a pro udržení pozornosti mladých čtenářů, ale na mě (asi celkem pochopitelně) ty části fungovaly spíš opačně. A k tomu příběh o únikovce končí prostě tehdy, kdy to autorka potřebovala – a proto docela nelogicky. Proč se tam nakonec zjevila i ta učitelka, se kterou si třída vůbec nerozumí? V ději ta náhlá změna vztahů nemá vůbec žádné opodstatnění.
Na druhou stranu Komenského životní příběh je podán poutavě a výtvarně zdařile - obzvlášť Fibrichovy mapy jsou krásné a díky velkorysému vydání knihy ještě vyniknou. Je fér, že J. A. K. jako člověk velkého formátu dostal publikaci přesně takových rozměrů.