Svět mnoha barev přehled
Julian May
Sága o Exilu v pliocénu série
1. díl >
Spořádaná a mírumilovná společnost Galaktického Milieu jednadvacátého století nemá místo pro dobrodružství, tajemství či podivnosti narušené lidské psychiky. A tak, když je objeven jednosměrný časoprostorový tunel na Zemi před šesti miliony lety, všichni milovníci dobrodružství, neznámé romantiky a svobodného života bez přísných milieovských pravidel dychtivě spěchají, aby něco nezmeškali. Každý svého štěstí strůjce. Ale nikdo si nedovede představit, co ho čeká...... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1995 , Laser-books (Laser)Originální název:
The Many-Colored Land, 1981
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svět mnoha barev. Přihlašte se a napište ho.
Julian Mayová vybudovala ve své tetralogii o Exilu v pliocénu hned dva světy: mohutné, spořádané, shovívavé a mírumilovné Galaktické Milieu, zahrnující stovky planet a šest ras kolonizátorů, kteří společně sdílejí vyspělou technologii a ovládají mentální funkce, a pak prehistorický svět pliocénu, vzdálený šest miliónů let v minulosti, kam vede jednosměrný časoprostorový tunel profesora Guderiana. Zatímco se seznamujeme s poměry v prvním z nich, v druhém se dějí pořádně divné věci. Na zoubek se jim podíváme společně se Zelenou skupinou, jejímž přičiněním se na nás události v pliocénu začnou valit takovým způsobem, že protržení přehradní hráze gigantické vodní nádrže se jeví jako nudná selanka. Autorka to má všechno dobře promyšlené a je skutečně radost ponořit se do obou jejích světů. Děj se záhy po průniku do minulosti rozdělí tak, jak se to stane i Zelené skupině, do dvou paralelních větví, přičemž Svět mnoha barev sleduje jednu z nich až k hektickému finále. Druhou linii si Mayová evidentně schovává pro pokračování a já za sebe se na něj opravdu těším.
Se zahanbením na sebe vyzradím, že ke koupi této velmi zajímavé knihy mě nevedla znalost autorky (slyšel jsem o ní poprvé), ani povědomí, že jde o úvodní díl jakési pliocénní ságy, ale jen a pouze barevná a velmi přitažlivá obálka se dvěma lepými děvami. Když se, po několika dnech, mé oko dostatečně potěšilo, dostavil se spásný a nečekaný nápad si knihu také přečíst. Byl jsem lapen, překvapen a nadmíru potěšen. Hodně originální námět, spojený s cestami časem, poutavě a velmi čtivě napsaný. Později se mi do rukou dostal druhý díl "Zlatý náhrdelník", kterým jsem byl už mírně zklamán, rozhodně nedosahuje kvalit dílu prvního. Teprve po čase jsem zjistil, že se chystá i díl třetí "Nezrozený král", ale na ten v mé knihovně už nezbylo místo. Nic to však neubírá na vysokých kvalitách této úvodní části. Mám v plánu se k celé sérii ještě jednou vrátit (důchod ?) a tentokrát ji "zkousnout" kompletně.
Ocenění knihy (1)
1982 -
Locus Awards
(Best SF Novel)
Kniha Svět mnoha barev v seznamech
1995 | Svět mnoha barev |
2000 | Zlatý náhrdelník |
2007 | Nezrozený král |
2005 | Perseův bodec |
Ze začátku to byla dřina,ale pak se to pomalu rozjíždělo