Sága o životě a smrti Jana Bati a jeho bratra Tomáše přehled

Sága o životě a smrti Jana Bati a jeho bratra Tomáše
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384472/bmid_saga-o-zivote-a-smrti-jana-bati-a-j-LwG-384472.jpg 5 42 42

Koupit eknihu Informace, materiály a fakta o osudech vůdců Baťovy firmy a životní příběh Jana Antonína Bati. Historie průmyslové obuvnické firmy Baťa ve Zlíně, společná cesta bratrů 1920-1932, osud firmy po roce 1932 pod vedením Jana Antonína Bati, válečné otřesy a osud podniků před a po znárodnění v letech 1939-1947, rodinné vztahy a spory v letech 1945-1962, osud rodiny Jana Antonína Bati a jeho podniky v Brazílii. Nové, neznámé materiály, svědectví, výpovědi a úvahy.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sága o životě a smrti Jana Bati a jeho bratra Tomáše. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (11)

Iwaeu
11.09.2024 5 z 5

Město Zlín mám spojené se jménem Tomáš Baťa, které spolu se jménem J.A.Baťa se významně skloňuje v knize „Neviditelné kořeny“, mě přimělo rešeršovat si další informace, data a historické mezníky. Zaujal mě titul „Sága o životě a smrti Jana A. Bati a jeho bratra Tomáše“. Je to sága o bratřích Baťových, z nichž právě Jan, nevlastní mladší bratr Tomáše, vytvořil ve 30.letech se svými spolupracovníky projekt rozvoje nejen značky Baťa a továrny, ale celého impéria s centrem ve Zlíně. Jeho osud a jméno bylo následně dehonestováno, doslova očerněno a uloženo v archivu dávno zapomenutých a nepohodlných osobností. Jméno Tomáš Baťa, pokračuje dál, nyní Tomáš junior, syn, se vrací po revoluci do Zlína, aby zde opět navázal na zašlou slávu, na které se podílel zejména jeho strýc Jan, daný na černou listinu jak v tehdejším Československu, tak i v Evropě. Po revoluci však bylo možné otevřít archivy a některé události tím pádem dostali jiný rámec. Proto dcera Jana A. Bati požádala autora M.Ivanova o očištění jména Jana svého otce. Kniha vyšla již v roce 1998, dostupná je již pouze v antikvariátech, ale rozhodně stojí za to ji znovu objevit spolu s objevováním historie stoleté obchodní značky Baťa.
Doporučuji si přečíst i knihu "Neviditelné kořeny".
Neviditelné kořeny velmi jemně rozplétají zdánlivě nenápadný příběh až do jeho hořkosladkého konce. Ve městě, které ve 30.letech proslavila světoznámá značka Baťa, bylo po roce 1948 mnoho rodinných kořenů násilně vyrváno spolu se životy, a jen pachatelé a viníci, jako prodloužená ruka státní moci, znali naprosto přesně všechny mizející důkazy. Krev není voda, píše se v jedné anotaci ke knize, a pravda není lež, chceme se mi podotknout, jsou hlavním motem příběhu charismatická dvojice mladých lidí, jejich lásky a životní cesty. Jejich strastiplná pouť, pevně semknutá se Zlínem a tehdejším rozvojem obchodní značky Baťa, uchvátí čtenáře svými tragickými zvraty. Jednotlivé kapitoly, jsou jako rozházené kostky stavebnice, zdánlivě na sebe nenavazují, popisují tak trochu nesourodě meziválečné, poválečné a porevoluční sekvence časové osy jednoho města. Přesto čtenář již od počátku tak trochu tuší, kudy se bude příběhová linka vinout, i tak závěr knihy velmi překvapí. Styl autora je velmi sympatický, dokáže úsporně s pár slovy popsat nejen příběh lásky, ale i historii Zlína a vznik továrny Baťa, mocenské převraty jak během války i po válce, 50.léta a nakonec velmi realistický popis 17.11. z pohledu vysokoškolského studenta. I když závěr knihy a hledání stop upadá do lehké patosu románového happy endu, dokážu si představit, že i takto se mohl skutečný příběh odehrát.

elenagabi
18.04.2024 5 z 5

Po přečtení knihy bych měla spoustu otázek, ale také se mi hodně věcí potvrdilo hlavně ta šílená doba od konce války do února 1948 a pak ten hrozný úpadek všeho nechápu kde Jan bral síly tolik křivd proti jeho osobě.. Tuto knihu rozhodně doporučuji a taky si zajet do Zlína a projít si Baťův areál velká škoda, že oba bratry potkala tak velká nepřízeň osudu..


Felidae
22.01.2023 3 z 5

Knihy pana Ivanova miluji od dětství a patří k mým oblíbeným. Tahle první se pro mě stala zklamáním. Kniha by velmi potřebovala ruku editora....

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (38. týden)

16.09.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1999 - Cena Egona Erwina Kische


Kniha Sága o životě a smrti Jana Bati a jeho bratra Tomáše v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených50x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce21x
v Chystám se číst48x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech2x