Pandořina hvězda – Bariéra přehled
Peter F. Hamilton
Sága Společenství série
Píše se rok 2329 a lidstvo již pomocí červích děr kolonizovalo více než čtyři sta planet. Poprvé v historii vládne mír. Pak se stane něco zdánlivě nemožného – hvězda vzdálená tisíce let náhle zmizí. Nepromění se v supernovu ani nezkolabuje do černé díry. Jednoduše zmizí, uvězněna v obrovském silovém poli. V situaci, kdy jsou klasické mezihvězdné lety dávnou minulostí, je na průzkum tohoto nevysvětlitelného jevu vyslána jediná loď, která dokáže vyvinout nadsvětelnou rychlost. Zároveň však čím dál neodbytněji vyvstává otázka, že izolace odlehlé hvězdy mohla mít své důvody. A proniknout dovnitř nakonec nemusí být tak obtížné, jako zabránit něčemu, aby se dostalo ven... Příběhy jednotlivých aktérů se postupně splétají a slévají v ohromující kosmickou ságu, tak jak to umí jedině Peter F. Hamilton.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2018 , Planeta9Originální název:
Pandora's Star, 2004
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pandořina hvězda – Bariéra. Přihlašte se a napište ho.
Moje první setkání s Hamiltonem. Sága o Společenství má teda velmi pozvolný rozjezd. Pandořina hvězda vyšla rozdělená na dva svazky Bariéra a Invaze. Toto hodnocení se týká prozatím jen bariéry.
Oceňuji promyšlenost světa, který nám Hamilton přináší. Jsem velký fanoušek epických a rozvětvených sérií a v tomto ohledu je Bariéra opravdový příslib. Jednotlivé postavy jsou organické a velmi uvěřitelné. To stejné se dá říct o lidské společnosti jako celku. Myslím, že galaktické Společenství je napsáno velmi realisticky s přihlédnutím k technologii červích děr, kterou v tomto sci-fi lidstvo vyvinulo.
Čím Bariéra bohužel trochu trpí, je právě fakt, že jde jen o první část knihy. Prakticky vše zůstává neuzavřené a i linky, které nějak uzavřené jsou zatím nemají na celkový děj moc vliv a působí trochu zbytečně, doufám ale, že další kniha tento pocit vymaže.
Je zde vícero téměř izolovaných příběhu, které nám poskytují krásný vhled do společnosti a lidského uvažování tohoto fiktivního světa. Může být náročné se orientovat ve větším množství postav, ale já to tak mám rád. Kdo čeká překotnou akci a superhrdiny bude zklamán, tady se spíše hraje na souboj korporací o politický vliv na pozadí poutavých příběhů jednotlivců. Kniha je velmi pomalá a funguje skutečně jako úvod do série. Ve chvíli, kdy se konečně začíná něco dít, tak je konec.
Dávám 4/5 za realisticky vykreslený svět a velké množství rozličných postav. Pro udržení hodnocení to u další knihy bude ale chtít víc, protože nyní je čtenář už se základními fakty obeznámen a minimálně já od Invaze čekám rychlejší a dynamičtější děj a propojení zatím volných dějových linií.
10 nejprodávanějších eknih (říjen)
05.11.2018
Kniha Pandořina hvězda – Bariéra v seznamech
2018 | Pandořina hvězda – Bariéra |
2003 | Porucha reality, část 1: Zjevení |
2021 | Sny |
2019 | Pandořina hvězda – Invaze |
2019 | Jidáš zbavený pout – Pronásledování |
Scifi čtu pravidelně, ale do velkých ság se pouštím málokdy. Stejně tak se mi v životě stalo jen jednou, abych nedočetl knihu. Peter Hamilton nicméně dokázal naprosto zbořit mé představy nejen o dobrém scifi, ale i o dobré knize. Zatímco jako scifi to ještě ujde, byť je to chvílemi jen odskrtavani všeho, co tento žánr dnes nabízí a povinně tam hází jednu položku za druhou, jako kniha to už vůbec nefunguje. I kdybych primhouril všechny oči a řekl si, že je to první část jednoho dlouhého románu, tak musím stejně konstatovat, že to není dobrá kniha. V mých očích je neomlivitelne, aby ani po 400 stranách neskončila expozice. Střídají se tu zamenitelne lokace, postavy, kterých je tolik, že vůbec netusite, která je vlastně důležitá, a co je nejhorší, autor téměř nic nevypravi! Stále se jen popisuje a popisuje a tim pádem chybí jakékoli napětí. Když už tam v naznacich je, a já se začínal těšit, co bude dál, postava a planeta je zas opuštěna a vy o ní dalších 200 stran nevíte. Přitom mohu porovnat s jiným romanem rozdělenym na dvě části - 0Tu od Jakuba Hussara, kde též první díl není nijak strhující, ale dokáže ume vyprávět a prokreslit postavy.
Kniha má jediné pozitivum, že až budu učit žáky rozdíl mezi vyprávěním a popisem děje, tady jim ukážu, jak vypadá popis a jak moc to nefunguje na takové ploše.
Abych to shrnul, jako scifi to ujde, jako kniha ne. Dej to skoro nemá, byť hlavní premisa je zajímavá, ale co naplat, když se jí Hamilton skoro nevěnuje a jen nekonečně nastavuje expozici a nikam nesmeruje. V důsledku se mu však nedaří příliš ani představit a vykreslit svůj fikcni svet,což je na takové ploše neodpustitelne.