Sametové iluze přehled

Sametové iluze
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431247/bmid_sametove-iluze-d4S-431247.jpg 4 166 166

Spolužák Seržant série

1. díl >

Šest spolužáků a jedno skryté tajemství... Sametové iluze vás provedou životy několika spolu osudem spojených postav, které prožívají nelehké časy v Československu 80. let a Česku 90. let. Nechte se vtáhnout do děje barvitým příběhem nesmyslné pomsty, ve kterém nikdo není bez viny. Zákeřnost, nenávist či pokrytectví představují pouze zlomek nástrah, s nimiž se musí porvat jednotlivé postavy v románu. Když za podivných okolností zemře hlavnímu hrdinovi spolužák, skvělá kamarádka a později také jeho učitelka angličtiny, pouští se sám do pátrání, jež mezi těmito třemi úmrtími odhalí překvapivé souvislosti. Několik zdánlivě uzavřených napínavých a čtivých příběhů, které se v závěrečné části románu spojí do vzrušujícího vyprávění o nesmyslné pomstě, ve kterém nic nezůstane takové, jaké se na první pohled zdálo.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sametové iluze. Přihlašte se a napište ho.

Knižnípauza
předevčírem

Na cca třista stranách najdeme velmi rozsáhlý, komplikovaný, zajímavý a propletený příběh šesti kamarádů, který se táhne po několik let.
S hrdiny sdílíte jejich život od 70.let. Sledujeme nejen drama z jejich života, ale i ze světa. Kniha nabízí pohled do života lidí v tehdejším Československu a přibližuje také jeden sport.

V příběhu se dozvíme jak všechno co se hrdinům stalo souvisí se vším. No a tady musím nakonec přiznat, že jsem své hodnocení trochu stáhla.
Nápad je super, provedení je ale tak bohaté a komplikované, že při čtení musíte dávat velký pozor a opravdu se plně soustředit.
Často se střídají pohledy postav i časové úseky. Stačí malá nepozornost a jste ztraceni. Je mi líto,že třeba autor nezvolil kapitoly s názvem postav a roku. Pro čtenáře by to bylo pak snazší.
Přes to všechno se mi ale kniha líbila a dávám kladné hodnocení.

Koka
27.10.2024 4 z 5

Zajímavé, pozoruhodné, ale poněkud příliš překombinované. Na knize oceňuji, že vnesla do české literatury ping-pong - sport, se kterým jsem se v takovém rozsahu a významu pro dějovou linku v literárním díle ještě nesetkala (kromě Forrest Gumpa :=)
Jako generační souputník autora oceňuji to doslova "husté" zakomponování všech možných reálií, událostí, reálných osob a veřejně známých příběhů ze 70. - 90. let do tohoto románu, mnohé epizody mi připomínaly vlastní zážitky. Na druhou stranu však předpovídám, že právě všechny ty zmínky o mazáckém teroru po dobu ZVS, dávných olympiádách, kupónové privatizaci, převlékání kabátů po "sametu", rozjezdů podnikatelských kariér, plíživé hrozbě neznámé strašlivé nemoci AIDS atd. - to všechno bude mnoha současným mladším čenářům natolik cizí a vzdálené, že význam těch epizod pro vyznění příběhu ani nedocení, resp. nerozklíčují.
Úmrtí je v románu hodně, což jistě přiláká hodně čtenářů, ale chvílemi je příběh docela melodramatický.
Děj je opravdu poutavý, bohatý na dramatické osobní příběhy postav, jejichž vztahový propletenec jsem však už v poslední třetině nedokázala plně vnímat a chápat. Postavy příběhu však dopadly podobně jako já - vlastně nikdo z nich se nikdy beze zbytku nedozvěděl, jak to všechno bylo doopravdy. Vzájemné lži, úskoky, podrazy a absence otevřeného dialogu všech spolužáků po dobu studia a pak i po letech jenom vršily zášť, nepřátelství, neporozumění, k žádné "katarzi" nikdy nedošlo. Smutný obraz těch let.

SisinkaRa
31.05.2024 5 z 5

Nový objev a přitom český autor!
Moc se mi líbilo vyprávění, bylo dobře vymyšlené, zamotané, s uvěřitelnými postavami z českého prostředí.
Jako první díl série to bylo hodně dobré.
Autor se zařadil mezi moje oblíbené a určitě si přečtu pokračování série.

Knižní novinky (40. týden)

29.09.2019

Kniha Sametové iluze v seznamech