Santa Lucia přehled

Santa Lucia
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378448/santa-lucia-k41-378448.jpg 4 60 60

Santa Lucia je román o deziluzi. Mrštík ji dává prožít moravskému studentovi, pro něhož se Praha pro svou krásu a tradice stala přeludnou vidinou; v průběhu marného zápasu o uplatnění a přežití se ale mění v post a změť chaotických vjemů osamělého vyvržence. Silného emocionálního vyznění dosahuje Mrštík subjektivní perspektivou i tím, že vyprávění rámcuje hrdinovým umíráním.“... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Santa Lucia. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (10)

Roselunda 1928
04.09.2024 4 z 5

Kniha mě zaujala barvitými popisy Prahy, jejíž podoba se mění a odráží jak děj, tak rozpoložení hlavního hrdiny. Toto téma ke mně promlouvalo docela silně a propojení děje, pocitů hlavního hrdiny a prostředí vytvářelo krásnou harmonii. Cekový nápad zmařených nadějí a rozptýlených iluzí je zajímavý a oceňuji exekuci pomocí retrospektivy zasazené do rámce Jordánovy nemoci. Tragický konec mě přeci jen docela zaskočil.

Jordán nebyl postavou, se kterou bych nějak zvlášť soucítila, a mnohdy mě docela silně iritoval, myslím ale, že pro příběh o ztrátě iluzí seděl dobře. Jsem ráda, že jsem se k tomuto dílu dostala, neboť mi ukázalo další přístup k próze.

RonnieSmithx
13.11.2023 4 z 5

Santa Lucia je kontrastem Pohádky máje a musím říct, že se mi také líbila o dost víc. Je to kniha o deziluzi, její konec je naznačen již na samém počátku, takže se více můžeme soustředit na duševní pochody hrdiny, kterého jsem ve svých poznámkách pojmenovala jako incela. Depresivní dílo o zidealizované podobě Prahy, která Vás nakonec zabije. Holt máme věci brát jaké jsou, ne jaké bychom si je přáli.


Jirka430
07.03.2023 5 z 5

Na tuto knihu jsem se velmi těšil a musím říci, že mě Mrštík opravdu nezklamal. Kniha je plná překrásných líčení a ano, je velmi smutná, ale to je na knize právě to krásné - sám E. A. Poe říkal, že nejdůležitější vlastností krásna je smutek.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Santa Lucia a dalších 2 040 eknih zdarma

29.05.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Santa Lucia v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených111x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst29x
v dalších seznamech1x