Satanské verše přehled
Salman Rushdie
Poté co letoun indických aerolinií na lince z Bombaje do Londýna exploduje při teroristickém útoku, řítí se indičtí herci Džibríl Farišta a Saládín Čamča spolu s troskami letadla k zasněženému anglickému pobřeží. Výbuch i pád z výšky téměř devíti kilometrů oba jako zázrakem přežijí, tím však jejich podivuhodný příběh nekončí. Překvapivá fyzická proměna, kterou oba projdou, i jejich další dramatické osudy ukazují, že byli vybráni, aby sehráli roli ve věčném zápasu mezi dobrem a zlem - ale kým vlastně? A na které straně kdo z nich stojí?... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2015 , PasekaOriginální název:
The Satanic Verses, 1988
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Satanské verše. Přihlašte se a napište ho.
80% - Dočteno po několika prodlouženích v knihovně a čtení znovu od začátku - a stejně se mi nezdá, že bych se do tohoto románu, za který Salmanu Rushdiemu už několik desetiletí hrozí smrt, dokázala ponořit tak, jak jsem zvyklá. Na vině je samozřejmě především neznalost náboženských a filozofických souvislostí (člověk by ke knize ideálně potřeboval ještě výkladový komentář), ale také styl autorova psaní, kdy je schopen vršit v jediné větě přes půl stránky pásmo slov, myšlenek, postřehů a úvah, a pokud není čtenář zrovna naladěný na stejnou vlnovou délku, tak jsem měla občas pocit, že i když čtu sebepozorněji, musím některé pasáže přečíst víckrát, abych mohla absorbovat všechny jejich části. Když se totiž Saládín Čamča (herec indického původu, který strávil léta snahou odpoutat se po boku britské manželky od svých britských kořenů a nenáviděného otce) a Džibríl Farišta (bollywoodská superstar mířící do Anglie za krásnou horolezkyní, do níž se zamiloval) zřítí po výbuchu letadla uneseného teroristy na britské pobřeží a jeden se promění v čerta a druhý v anděla, začíná jízda, při níž inteligentní, sečtělý a zatraceně chytrý Salman Rushdie dokáže mísit základní otázky víry, psychologie, sociologie, filozofie i kosmologie s ironií a nadhledem moderního člověka.
Samotných satanských veršů se přitom týká jen část knihy věnovaná několika Farištovým snům (motýlí prorokyně, která zvedne celou vesnici k pouti do Mekky apod.) - v této vizi Prorok zakládá v jednom pouštním městě nové náboženství a v první fázi je ochoten tolerovat i některé původní polyteistické bohyně, než nazná, že tyto myšlenky mu našeptal Satan a Bůh je jenom jeden. V tomto kontextu nemohu než pochybovat o tom, že ti, kteří schvalují Rushdieho smrt, vůbec vědí, o čem ta knížka je.
---
Saíd se přestal ovládat. "Mišal? Mišal?" zavřískl. "Přikázáno? Archandělé, Mišal? Džibríl? Bůh s plnovousem a andělé s křídly? Nebe a peklo, Mišal? Ďábel se špičatým ocasem a kopyty? Jak daleko v tom hodláš zajít? Mají ženy duši, co říkáš? Nebo jinak: jakého jsou duše rodu? Je Bůh černý nebo bílý? Až se mořské vody rozestoupí, co se stane s tou vodou navíc? Vytvoří po stranách něco jako stěny? Mišal? Odpověz mi. Dějí se zázraky? Věříš v Ráj? Budou mi odpuštěny moje hříchy?" Rozplakal se a padl na kolena, čelo stále přitisknuté ke zdi. Jeho umírající manželka k němu přistoupila a zezadu ho objala. "Tak si na tu pouť běž," pronesl sklesle. "Ale vezmi si aspoň dodávku. Má klimatizaci a můžeš si vzít lednici plnou coca-coly."
Zajímalo mě, co na této knize je, že jsou muslimové ochotní kvůli ní vraždit. Můj problém spočívá v tom, že teď hned nedokážu říct, co to mělo celé znamenat. Souvisí to, možná, s mojí mentální kapacitou, nevím jestli jsem četl o nevypočitatelnosti osudu, o zastřenosti božích úmyslů, o ztracené a nalezené lásce k otci. Nevím, a je to vůbec problém?
Ocenění knihy (1)
1988 -
Costa Book Awards
(Novel)
Kniha Satanské verše v seznamech
islám anglická literatura muslimové rozdílné kultury
2009 | Děti půlnoci |
2015 | Satanské verše |
1990 | Hanba |
2018 | Zlatý dům |
2010 | Čarodějka z Florencie |
Inu... pan Rushdie má talent psát nesmírně květnatě a poeticky, o tom žádná. Akorát číst se to nedá :-D Že se od začátku nechytám, to jsem překousla, jenže já se nechytám ani dál. Vůbec netuším, o čem to má být, jestli vůbec. Takže je to, co se mě týče, velmi poetická ztráta času.