Šatna a klášter přehled

Šatna a klášter
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468776/bmid_satna-a-klaster-BVo-468776.jpg 4 6 6

Rozsáhlý mnohovrstevnatý román. Současná společnost je autorem viděna jak zdola, kdy Petr Motýl vychází z autentické zkušenosti hrobníka v Praze na Břevnově, tak z nadhledu, který v románu zastupují především pohledy do tisíciletých dějin břevnovského kláštera založeného svatým Vojtěchem. Vybroušený jazyk, humor a ironie a básnické vidění skutečnosti.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šatna a klášter. Přihlašte se a napište ho.

Jen_procházím
21.11.2024 4 z 5

Dočtu to? Ne, rozhodně ne. V knihovně knížku máme snad dva roky a nikdo krom mě na toho tlusťocha černýho ani nešáhl.
Baví mě to? Jo, jasně. Strašně moc. Tady se kašle na čtenáře, kašle se na to, jestli jde knížka vůbec uzvednout, kašle se na dějovou posloupnost, kašle se na všechno. Hrobník je nejlepší povolání na světě a to je prostě fakt.
Dáme panáčka?

ondras666
12.11.2022 3 z 5

Ta délka a rozsah je až úmorný, děj sám o sobě dost opakující se. Celá kniha se nese v duchu alkoholového opojení a já místy i někde přeskočil nudný opakující se dialog. A o nic jsem nepřišel.

puml
14.05.2022 4 z 5

Hned na úvod přiznávám, že jsem nedočetl, ta kniha mě doslova udolala svou délkou ale i reálnou tíhou (je to špalek). Ale je to dobré, trochu mi to připomnělo Romana Szpuka; takové až deníkové, hodně detailní zapisování situací, co autor zažil nebo slyšel. Zároveň to je pohled nikoliv skrz stromy a mýtiny, ale pohled městský, pohled městského pábitele, hrobníka a básníka. Slabinou tohohle Motýlova magnum opus je to množství stran a repetetivnost, která je sice evidentně záměrná, ale čtenářsky časem dosti únavná. Skoro to mohlo vyjít ve dvou, ale klidně i ve třech nebo čtyřech sevřenějších svazcích. Ale klobouk dolů. Za sebe bych ale doporučil spíš autorovy básnické sbírky.

Knižní novinky (26. týden)

27.06.2021

Kniha Šatna a klášter v seznamech

v Mé knihovně1x