Saturnin přehled
Zdeněk Jirotka
Slavný humoristický román Zdeňka Jirotky navazuje na tradici českého humoru a autory, jakými byli J. Hašek, K. Čapek nebo K. Poláček, zároveň je zde také patrná inspirace anglosaskou humoristickou prózou J. K. Jeroma a P. G. Wodehouse. Humor, a především satira a parodie, jsou podstatnou součástí české literatury, Jirotka subverzivně využívá různé literární formy i žánry: od romantického čtení pro ženy a dobrodružné kovbojky pro chlapce až po zcela zlidovělé formy umění. Saturnin je příběhem zamilovaného mladého muže a jeho věrného sluhy Saturnina, sluhy, který mění zaběhnuté pořádky a obrací svému pánovi život naruby, připravuje mu výstřední životní situace a svérázně se dokáže vyrovnat s jakoukoli situací. Saturnin svým působením odhaluje slabosti druhých, a tak odkrývá jejich „pravou“ tvář – je sluhou, ale svým konáním si dokáže podmanit své okolí, které na jeho hru chtě nechtě přistupuje… Román Saturnin vyšel poprvé v roce 1942 za nacistické okupace a od té doby se dočkal více než dvaceti vydání v českém jazyce a byl přeložen do mnoha světových jazyků. Román se dočkal filmového i televizního zpracování a od svého vzniku se stále znovu objevuje také jako divadelní představení.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Saturnin. Přihlašte se a napište ho.
![RaptoR RaptoR](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/21904/raptor-vDQ.jpg?v=1602513982)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pokud existuje ve světě literatury škatulka s nápisem "klasika", Saturnin tam má čestné místo!
![Modi666 Modi666](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/513051/m_modi666.jpg?v=1739314544)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Napsat kvalitní humoristický román není žádná sranda. Zdeňku Jirotkovi se jeho životní dílo povedlo tak, že se stalo nesmrtelným. Jiří Oulický, Saturnin, teta Kateřina, můj oblíbenec Milouš, dědeček a další. Knížka, která se dá číst stále, neboť humor prodlužuje život.
20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018
27.12.2018
„Zákony života nám ukládají vyzkoušet všechny možné varianty života, abychom se nakonec vrátili k té první.“
Kniha Saturnin v seznamech
v Přečtených | 12 167x |
ve Čtenářské výzvě | 2 052x |
v Doporučených | 1 219x |
v Mé knihovně | 1 842x |
v Chystám se číst | 1 022x |
přátelství, kamarádství prvotina humor zfilmováno česká literatura léto humoristické romány stereotypy komorníci klasická literaturaAutorovy další knížky
2008 | ![]() |
1999 | ![]() |
1969 | ![]() |
2000 | ![]() |
1994 | ![]() |
Dopisuji nový komentář ke svému starému z 25.9.2023. Jedná se o kopii komentáře ke knize P. G. Wodehouse "Případů se ujímá Jeeves", jelikož v tomto komentáři popisuji svůj názor, zda Saturnin byl inspirován či ovlivněn Jeevsem, či dokonce zda se nejedná o plagiát na Jeewese (ano, i s tímto názorem jsem se setkal). Čili následující text se týká jak zmíněné knihy od P. G. Wodehouse, tak knihy "Saturnin" od Zdeňka Jirotky:
Tak jsem si konečně přečetl povídky s Jeevesem od P. G. Wodehouse. Byl jsem zvědav, zda opravdu snese srovnání se Saturninem, jelikož se občas setkávám s názorem, že Saturnin je těžce inspirován Jeevesem.
Takže moje dojmy:
1. Pokud Jeeves mohl inspirovat k napsání Saturnina, tak pouze alegoricky za války upozorněním na sympatii s anglosaskou (čili v té době oficiálně nepřátelskou) kulturou.
2. Na Jeevesovi mi zpočátku dost vadilo, že hodně příběhů (ostatně jak tomu bývá i u jiných Wodehouseových povídek) bylo o tom, jak flamendrovsky žijící mladý muž (český termín "budižkničemu" je výstižný, ale asi pro humoristickou literaturu příliš krutý) přemýšlí o tom, jak pumpnout o peníze bohatého strýce. Proto jsem asi v polovině knihy byl odhodlán dát těch hvězdiček méně. Poslední povídky naštěstí tento můj dojem zrušily. I tak ale mi připadá Saturninův záběr na společnost podstatně širší. Jeeves reaguje na žádosti o pomoc, Saturnin na nic nečeká a jedná iniciativně sám.
3. Jeeves svého pána sice ovlivňuje, ale ve srovnání se Saturninem je břídil. Přisvědčil svého pána, že nosí špatné šaty, podařilo se mu vyřešit jeden případ tak, že zároveň s tím rozbil pánovu vázu, která se mu nelíbila, ale to je asi všechno. Na Saturninovo přestěhování pána na houseboat a vypnutí elektřiny v domě, kde je vše na elektřinu a četné další Saturninovy vylomeniny (např. tvrzení, že jeho pán zabil žraloka stativem fotografického aparátu) Jeeves nemá. Musím ale připustit, že nabídnout společnosti v přítomnosti Dr. Vlacha láhev slivovice a na poznámku Dr. Vlacha, že on sám má takovouto láhev ve svém srubu a že na ni zapomněl a mohl ji vzít reagovat odpovědí, že to je ona - tak to je opravdu typický Jeevsovský vtípek.
4. Osobně jsem se při četně Saturnina bavil více. A za vyloženě mylné pokládám úvahy o tom, že Saturnin je plagiátem Jeevse.
5. Vracím se k bodu 1. Pokud budeme akceptovat, že připomenutí anglického stylu psaní za 2. sv. války (opakuji, v té době stylu nepřátelského státu vůči Němcům, kteří náš stát okupovali) bylo významným alegorickým počinem, tak Jirotkovu záměrnou inspiraci Wodehousem musíme brán jako skutečně tvůrčí umělecký čin. A to vše je významně potencováno tím, že angického Jeevese zřetelně připomínající český Saturnin má podstatně širší pole působnosti, než Jeeves sám.