Saudade přehled
Helena Žáková
Román odehrávající se na divokém pobřeží Atlantiku přináší čtyři různé pohledy na tajemné Portugalsko. Středoškolačka Magdaléna se účastní výměnného studijního pobytu v Portu a objevuje svět surfařů a nikdy nekončící zábavy. Šestadvacetiletý Tom se ve svém melancholickém rozpoložení ocitá v pohádkovém regionu Algarve, kde se setkává s nešťastnou Portugalkou Beatriz. Další linie vyprávění zavádí čtenáře na konec 40. let a popisuje příběh její babičky, která odešla za svým manželem, strážcem majáku, na mys Cabo de São Vicente do naprosté izolace. Čtvrtou hrdinkou je mladičká Inês vyrůstající v jižním Portugalsku ve stínu své nejlepší kamarádky. Lidé, kteří jsou si zdánlivě naprosto cizí a jejichž osudy jsou líčeny v různých dobách a životních situacích, mají ovšem cosi společného. Je to jednak silný emocionální vztah k Beatriz, který provází příběh každého z nich, a dále také pocit, který je v portugalštině vyjádřen slovem saudade... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Saudade. Přihlašte se a napište ho.
Kniha nás přivede do sluneho Příběh je vyprávěním několika osob. Mně se nejvíce líbil deník Beatriz. Studentka Magdalena líčí nezávaznou zábavu mladých lidí v klubech a cestování po Portugalsku.
Kniha má několik částí, jedna je věnovaná Tomovi, druhá Magdaléně, třetí Ines, čtvrtá stařičké Beatriz a také poslední osůbce mladičké Beatriz. Za mě je příběh Magdalény příliš plochý, nezáživný, nejraději bych ho zcela vypustila, tím by se obsah zredukované knihy výrazně zvedl. Nelíbilo se mi velmi časté opakování toho samého, ať už šlo o legendu o princezně Gildě nebo o sáhodlouhé výčty kaváren, klubů, názvů ulic, uliček a kostelů v portugalských městech. Zaujaly mě příběhy obou Beatriz a Ines. Jinak jako plážové čtení je kniha dobrá.
Knižní novinky (33. týden)
15.08.2021
Kniha Saudade v seznamech
Nehodnotím, protože jsem dočetla stěží do poloviny, a pak už jsem jen prolistovala, abych si potvrdila svůj předpoklad, jak se celá záhada původu Beatriz vysvětlí. Ke čtení mě zlákala zmínka o knize v jednom knižním podcastu, ale asi mě měla varovat už obálka, o středoškolskou romanci, kde se neustále popisuje, kdo má co na sobě, kdo koho miluje, případně trapné holčičí intriky, jsem nestála. Navíc mi vůbec nesedl jazyk, i když se v knize střídají vypravěči, jazyk je pořád stejný, takový "školní" (chyběly jen přechodníky).